Zločincům, kteří se schovají v USA, odzvoní

Na Floridě žijící český finančník Petr Lukeš se možná bude muset vrátit do vlasti. Lukeš je stíhán za miliardové škody a ve Spojených státech se schoval. Podle platných zákonů může být zatím jen těžko vydán zpět. To se však má změnit.

Ministři Česka a USA totiž připravují novou dohodu o vzájemném vydávání lidí podezřelých z trestných činů. Americký ministr spravedlnosti John Ashcroft se včera v Praze se svým protějškem Pavlem Němcem a ministrem vnitra Františkem Bublanem shodli, že nynější smlouva je zastaralá. "Byla uzavřena ještě za Masaryka ve dvacátých letech," podotkl ministr vnitra František Bublan.

Nová smlouva rozšíří seznam trestných činů, za které bude moci být člověk vydán. "Ta nynější opomíjí zločiny, které před válkou v právu ještě neexistovaly, především podvody v oblasti ekonomické kriminality. Proto je třeba ji aktualizovat," vysvětlil včera mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

To, že dohoda bude mít vliv i na finančníka Petra Lukeše, žijícího na Floridě, naznačil jeden ze zdrojů ministerstva spravedlnosti. Lukeš je obviněn z poškozování věřitele. Údajně způsobil škodu 4 miliardy korun při transakcích firmy Cimex, čímž měl poškodit Válcovny trub Chomutov. Soud vydal na Lukeše mezinárodní zatykač a státní zástupce požádal americkou justici o jeho vyslechnutí. "O výslech jsme americkou stranu požádali už před dvěma roky, ale bez úspěchu," řekl včera státní zástupce Jaromír Jindřich, který má případ na starosti.

Kdy bude nová smlouva na světě, nechtějí obě strany upřesnit. Jisté je jen to, že to nebude dříve než v roce 2006. Její přijetí může narazit na jeden problém. Zatímco s vydáváním Čechů přes Atlantik domů problémy nebudou, mnohem obtížnější bude podle Dimuna domluva na vydávání českých občanů, kteří v USA porušili zákony, do Ameriky. Dají se čekat podobné obtíže jako při schvalování evropského zatykače. "Nucené opuštění vlasti" je totiž podle opoziční ODS i prezidenta Václava Klause protiústavní.

Za poslední dva roky předaly Spojené státy české justici ke stíhání 25 lidí, obráceně putovali čtyři podezřelí. Nejvíce podezřelých si Česko předává se Slovenskem a Německem, USA jsou na třetím místě.

JAKUB POKORNÝ

obsah | svět - svet