Slováci prispejú k irackým voľbám odmínovaním

Voľby, ktoré sa majú v Iraku uskutočniť v januári, ovplyvnia úlohy slovenských ženistov. Povedal to v telefonickom rozhovore pre Pravdu veliteľ slovenskej ženijnej jednotky podplukovník Anton Sládeček.

Britskí vojaci sa z Basry presúvajú do tábora v blízkosti Hilly, kde sa nachádzajú Slováci. Akým spôsobom sa zmeny v oblasti premietnu do činnosti slovenských vojakov?

- Naša jednotka bude naďalej umiestnená v Hille a bude plniť rovnaké úlohy ženijnej roty. S nami to skôr súvisí s tým, že sa mení priestor zodpovednosti mnohonárodnej divízie stred-juh, ktorej sme časťou.

Po príchode Britov bude možno nový operačný plán viac súvisieť s bojovými úlohami, na čo naši vojaci nemajú mandát. Nebolo by v tejto situácii logické, keby bola slovenská ženijná jednotka prevelená na iné miesto?

- Ako som už hovoril, na nás sa operačné úlohy Britov nevzťahujú, skôr ide o manévre v rámci divízie. Babylon a Karbala budú vyprázdnené, poľská divízia ich uvoľní. V Babylone, ktorý je časťou svetového kultúrneho dedičstva, kemp nebude obsadený, príde tam civilná zložka irackej dočasnej vlády. Karbalu by mali obsadiť Američania - zrejme usúdili, že v mestách posvätných pre šiitov by mal byť niekto viac akcieschopný. Poliakom ubudne provincia Karbala a pribudne Kvadísíja smerom juh. V dôsledku týchto zmien sa bude tábor Charley v Hille "nafukovať". Časť síl z Karbaly sa presúva k nám.

Ako sa budú Slováci podieľať na príprave irackých volieb?

- Všetko je podriadené volebnému procesu. Aj sťahovanie v rámci divízie, aj preberanie iného priestoru zodpovednosti aj z toho vyplývajúce úlohy pre našu jednotku. No samotná príprava a zabezpečenie volieb pripadajú iným zložkám. Nebudeme sa priamo podielať na ochrane kandidátov, ani zabezpečovať volebné miestnosti. Ale naše úlohy budú istým spôsobom naviazané na volebný proces.

Budete robiť odmínovacie práce, ktoré súvisia s bezpečnosťou volieb?

- Môžeme to takto nazvať. Zameriame sa skôr na určité vybrané objekty, ktoré divízia priamo potrebuje pre svoju činnosť, alebo ktoré potrebujú ďalšie jednotky, podieľajúce sa na príprave volieb.

KLAUDIA LÁSZLÓOVÁ

obsah | svět - svet