Slovenskí ženisti sa možno stiahnu z Iraku

Štátny tajomník ministerstva obrany Martin Fedor nevylučuje stiahnutie slovenských ženistov z Iraku, ak sa Bezpečnostná rada OSN nedohodne na novej rezolúcii. Súčasná platí do konca roka, čím zdôvodnilo odchod z Iraku Poľsko, pod ktorého velením pôsobíme.

"V júni sa v Bezpečnostnej rade OSN začne diskusia o novej rezolúcii. To bude pre nás kľúčový okamih. Ak nebude podpora rezolúcie OSN, trúfam si povedať, že v Iraku nezostaneme," povedal Fedor . Zatiaľ sú ale podľa neho takéto úvahy predčasné. "Nie je to otázka tohto dňa." Dôležité bude tiež stanovisko irackej vlády a spojencov. Pripomenul, že naši vojaci majú od Národnej rady časovo neobmedzený mandát.

O zámere odísť z Iraku do konca roka informoval v utorok poľský minister obrany Jerzy Szmajdziński slovenského partnera Juraja Lišku. Poliaci majú v Iraku aj bojové jednotky, zabezpečovali pre našich vojakov ochranu a logistiku. Fedor v ich odchode nevidí problém. Do konca roka je podľa neho dosť času dohodnúť sa s Poliakmi a ostatnými spojencami, ako budú Slováci v Iraku fungovať. "Nevylučujem ich prechod pod iné velenie alebo iný región," uviedol.

Minister zahraničných vecí Eduard Kukan tvrdí, že o stiahnutí slovenskej jednotky neuvažujeme. "My neplánujeme sťahovať naše vojská z Iraku. Stanoviská, ktoré sme hovorili v minulosti, tie naďalej platia," povedal. Pripomenul tiež časovo neobmedzený mandát, ktorý im dal parlament. "Samozrejme, budeme rešpektovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN a rovnako pre nás bude dôležité stanovisko irackej vlády," dodal.

SR má od leta 2003 v Iraku 104 vojakov. Ich misia je humanitárna, predovšetkým odmínovanie. Poľsko nasadilo okolo dva a pol tisíc vojakov, po parlamentných voľbách ich stav znížilo na 1 700.

PRAVDA

obsah | svět - svet