Trojnásobný olympijský vítěz kandiduje na předsedu ČOV

Jan Železný poprvé veřejně potvrdil, že chce kandidovat na post prvního muže českého olympijského hnutí. "Rozhodl jsem se kandidovat na předsedu Českého olympijského výboru," řekl oštěpař v rozhovoru pro MF Dnes a potvrdil tak kuloární zvěsti, které kolovaly v české výpravě už na olympijských hrách v Aténách.

Nový předseda by se měl volit příští rok v lednu. Soupeřem osmatřicetiletého trojnásobného olympijského vítěze a mistra světa je zatím pouze nynější předseda Milan Jirásek. Světového rekordmana Železného už zvolili v Aténách sportovci do komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru, kde působil v letech 1999 až 2001.

"Zasedání MOV nejsou tak častá," ujistil Železný v Aténách, že by zvládl i další funkci v Českém olympijském výboru. "Český sport potřebuje nové impulzy. Pokud lidi z ČOV budou chtít, jsem jim k službám. Hodně lidí mi ve sportu dalo, chtěl bych jim to vrátit," prohlásil v Aténách.

Železný uvažuje o startu na mistrovství světa

Železný vyzval k větší podpoře sportu od státních orgánů. "Přitáhneme tím mladší generaci," řekl. K jeho hlavním cílům v kariéře funkcionáře je boj proti dopingu. "Jsem ochoten navrhnout i zákon, podle nějž bude držení steroidů trestným činem," uvedl. Pokud bude zvolen, neodjede na tradiční soustředění do Jihoafrické republiky a patrně se při Zlaté tretře rozloučí s kariérou. V opačném případě by ještě rok závodil, vybral by si ale jen několik mítinků. "Nechci ještě ani úplně zavrhnout start na mistrovství světa," řekl o víkendu k šampionátu v Helsinkách.

HYNEK GLOS

obsah | svět - svet