ČR by mohla ověřovat nálezy iráckých zbraní

Británie by uvítala případný český příspěvek při ověřování nálezů zbraní hromadného ničení v Iráku. Řekl to včera ČTK britský ministr obrany Geoff Hoon. Dodal, že Londýn a Praha mají na mnoho záležitostí podobný názor, a proto lze očekávat další posílení i vojenské spolupráce. Ministr nedávno v BBC uvedl, že zbraně nemusejí nutně ověřovat inspektoři OSN.

"Myslím, že je řada zemí, které by mohly tento úkol splnit. Samozřejmě bychom velmi vítali nějaký český příspěvek, protože čeští vojenští chemici odvádějí tak dobrou práci," řekl a dodal, že se o tomto konkrétním bodu mezi českou a britskou vládou zatím nejednalo. Ministr byl o víkendu v Basře a okolí u britských jednotek, v jejichž pásmu se nyní buduje česká polní nemocnice.

Podle Hoona je její přítomnost velice prospěšná. "Vítáme jako v mnoha předchozích případech silnou podporu a spolupráci od našich českých přátel." Ministr přijede do České republiky ve středu z Maďarska. Sejde se s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Vladimírem Špidlou a ministry zahraničí a obrany. Vedle spolupráce v NATO chce hovořit také o situaci v Iráku a o nadzvukových stíhačkách.

(rsk)

obsah | svět - svet