Zákon porušujú v zahraničí tisíce občanov SR

Niekoľko tisíc Slovákov v minulom roku prekročilo hranice zákona v zahraničí. Podľa policajného pridelenca v Rakúsku Pavla Slopovského tu vlani stíhali takmer tisíc slovenských občanov. "Väčšinou išlo o drobné krádeže v obchodoch," uviedol Slopovský. Slovenská a rakúska polícia však spoločne často riešila aj prípady prevádzačstva a obchodovania s bielym mäsom.

Ešte väčšie rozmery nadobudla kriminalita Slovákov v Českej republike. Aj keď presné počty tamojšie úrady neevidujú, súdy vlani podľa hovorcu českého ministerstva spravodlivosti Petra Dimuna právoplatne odsúdili až 1 132 Slovákov.

V Poľsku situácia nie je až taká kritická. "Prekvapili ma štatistiky z niektorých krajín. Pokiaľ viem, tak v Poľsku bolo vlani odsúdených len 25 osôb," povedal Národnej obrode policajný pridelenec z Varšavy Milan Dostálek. Podľa neho by si skôr mali dávať pozor na Poliakov naši občania. Často sa totiž stávajú obeťami podvodníkov najmä pri prevode peňazí.

Ministerstvo zahraničných vecí nedokáže odhadnúť, koľko našich občanov celkovo spáchalo nejaký trestný čin v zahraničí. "Nemáme takúto evidenciu, pretože v zmysle Viedenskej konvencie o konzulárnych stykoch nie sú naši občania a ani štát, kde náš občan spáchal trestný čin, povinní nás informovať," tvrdí hovorca rezortu zahraničných vecí Juraj Tomaga. Povinnost informovať ministerstvo platí iba v prípade, keď sa slovenský občan dožaduje kontaktu s naším konzulárnym pracovníkom.

Podľa generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Ota Lobodáša si môže slovenský občan odpykať trest vo svojej vlasti, pokiaľ o to požiada. "Je to na jeho slobodnej vôli. My vo väčšine prípadov súhlasíme," povedal Národnej obrode Lobodáš. Ročne žiada o preloženie do slovenskej väznice do dvadsať páchateľov, najviac z nich sedí v Českej republike. Druhou najčastejšie zastúpenou skupinou sú páchatelia, ktorých uväznili na Ukrajine.

DALIBOR SKLADAN

obsah | svět - svet