Denník Libération odsúdili za ohováranie Záborskej

Súd udelil francúzskemu denníku Libération pokutu 1000 eur za ohováranie slovenskej poslankyne Európskeho parlamentu Anny Záborskej. Zároveň jej musia zaplatiť symbolické jedno euro za spôsobenú morálnu ujmu.

Denník pred rokom napísal, že Záborská "je vo svojej krajine známa svojim postojom proti umelému prerušeniu tehotenstva a svojim návrhom zatvárať homosexuálov do psychiatrických liečební".

Parížsky súd dospel k záveru, že pripísať Záborskej úmysel zatvárať homosexuálov do psychiatrických liečební je "nepochybne útok na jej česť a na úctu k nej". Dokumenty, ktoré denník počas pojednávania predložil, podľa názoru súdu tento úmysel nedokazujú.

Vyjadrenie Libération ohľadom Záborskej sprevádzalo interview denníka s belgickou poslankyňou Európskeho parlamentu Véronique de Keyserovou, ktorá hovorila o posilňovaní fundamentalizmu v Európe. Záborská bola do Európskeho parlamentu zvolená za Kresťanskodemokratické hnutie. Od roku 2004 je predsedníčkou výboru Európskeho parlamentu pre práva žien.

ČTK

obsah | svět - svet