Záborská šéfuje výboru v europarlamente

Slovenská europoslankyňa za KDH Anna Záborská sa v pondelok nakoniec stala predsedníčkou Výboru Európskeho parlamentu pre práva žien a rovnosť pohlaví. V tajnom hlasovaní ju podporilo 15 členov výboru, štyria boli proti a traja sa hlasovania zdržali. Socialisti, ktorí v piatok zablokovali vymenovanie Záborskej aklamáciou, sa dnes na hlasovaní nezúčastnili.

"Z niekoľkých zdrojov na Slovensku sme mali informácie, že pani Záborská nehlasovala za antidiskriminačný zákon, a že nepodporuje hodnoty, ktoré presadzuje náš výbor," vysvetlila postoj socialistov nemecká poslankyňa Lissy Grönerová, na ktorej návrh výbor v piatok odložil rozhodnutie o predsedníčke.

Podľa Grönerovej následne Záborská vyslala niekoľko signálov, že bude rešpektovať a pracovať v prospech týchto hodnôt, socialisti teda nehlasovali dnes proti nej, ale na voľbe sa nezúčastnili, čo znížilo kvórum a počet hlasov potrebný na schválenie Záborskej.

Grönerová od novej predsedníčky očakáva, že bude rešpektovať politické názory výboru, ktorého "jasná väčšina je za pokrokovú politiku a pokrokové hodnoty". "Už sme raz ukázali (v piatok), že máme väčšinu," pripomenula nemecká europoslankyňa.

Po tajnom hlasovaní, ktoré sa muselo opakovať kvôli chaosu s hlasovacími lístkami, sa Záborská ujala predsedníckej funkcie. Poďakovala sa všetkým členom výboru i tým, ktorí hlasovali proti nej. "Teším sa na spoluprácu so všetkými členmi výboru. Chcem byť predsedníčkou všetkých, nezávisle na tom, ktorú politickú skupinu zastupujú," uviedla Záborská v slovenčine.

Poslancom odkázala, že existuje veľa spoločných tém, na ktorých sa zhodnú, ale tiež citlivejšie oblasti. "Ak však budeme otvorení diskusii, naša spolupráca bude veľmi dobrá," uzavrela Záborská svoje úvodné vystúpenie na poste predsedníčky ženského výboru.

Šéfka výboru, ktorý je v europarlamente známy pod skratkou FEMM, novinárom povedala, že pri svojom pôsobení v tejto funkcii nebude presadzovať politiku svojej parlamentnej frakcie ani materskej strany. Chce byť otvorená diskusii o všetkých témach, vrátane tých citlivých, ktorými sú práva žien na interrupcie či postavenie homosexuálov.

Mnohé výhrady, kvôli ktorým sa na čelo výboru dostala s problémami, pramenili podľa slovenskej poslankyne z nedostatku informácií.

"Išlo o kolegyne vo výbore, s ktorými sme sa nepoznali, ktoré nepoznali moju doterajšiu prácu. Myslím, že veľa z týchto výhrad sa dá vyriešiť dlhšou diskusiou. Keď sa spoznáme bližšie, zistíme, že vo veľkej väčšine prípadov nájdeme spoločnú reč," verí Záborská.

V každom prípade chce byť slovenská europoslankyňa z frakcie ľudovcov "predsedníčkou všetkých žien, zo všetkých frakcií". "Keď tieto ženy pochopia, že nechcem robiť žiadnu stranícku politiku, a už vôbec nie politiku mojej materskej strany zo štátu, z ktorého pochádzam, tak aj ich stanovisko bude iné," dodala Záborská.

Pokrokové názory výboru, ktorý v minulosti viackrát podporil právo žien na interrupcie či vyzýval na rovnoprávne postavenie homosexuálne orientovaných žien, Záborská nechce ani nemôže brzdiť.

"Ja dám priestor diskusii, ja nerozhodujem o výsledku, väčšinou sa hlasuje a to, čo sa odhlasuje, bude platiť. Ja sa budem snažiť správať veľmi objektívne ku každému názoru, ktorý vo výbore zaznie," sľúbila Záborská.

Výbor, ktorému slovenská poslankyňa predsedá, má 35 členov. Z nových členských štátov EÚ získali predsednícke funkcie v niektorom z výborov okrem Záborskej len traja europoslanci - dvaja Poliaci a jeden Maďar.

PRAVDA

obsah | svět - svet