Zahraničné ohlasy na slovenské volby

Odstupujúcemu premiérovi, kresťanskému demokratovi Mikulášovi Dzurindovi, hoci je nepopulárny, sa podaril úspech, keď si získal mnohých sklamaných voličov, ktorí si ale uvedomili historickú dôležitosť volieb. Od ich výsledku závisí budúci vstup Slovenska do NATO a Európskej únie, píše švajčiarsky denník Le Temps. Rýchlosť, s akou Kodaň - Dánsko je v druhom polroku 2002 predsedníckou krajinou Európskej únii - privítala víťazstvo reformných strán, odráža úľavu európskej 15 z výsledkov volieb. "Šťastnejšie už nemohli byť," citoval denník nemenovaného západného diplomata.

Le Temps: Slováci sa jasne rozhodli pre EÚ a NATO

Slovenskí voliči pripravili prekvapenie pri piatkových a sobotňajších parlamentných voľbách, keď dali absolútnu väčšinu hlasov štyrom stredopravicovým, proreformným a proeurópskym stranám, uvádza v pondelkovom čísle švajčiarsky denník Le Temps. Tieto strany už v nedeľu začali rozhovory o vytvorení koaličnej vlády, dodávajú noviny.

Stredopravicové strany poslali do opozície dvoch populistických vodcov - bývalého premiéra, autoritatívneho Vladimíra Mečiara a mladého právnika Róberta Fica. Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara vyhralo voľby s 19,5 percenta hlasov, ale je odsúdené na odchod do opozície na ďalšie štyri roky. Nijaký politický subjekt totiž nechce ísť do vlády s bývalým premiérom, ktorý priviedol Slovensko do izolácie svojou nedemokratickou politikou, konštatuje Le Temps. Odstupujúcemu premiérovi, kresťanskému demokratovi Mikulášovi Dzurindovi, hoci je nepopulárny, sa podaril úspech, keď si získal mnohých sklamaných voličov, ktorí si ale uvedomili historickú dôležitosť volieb. Od ich výsledku závisí budúci vstup Slovenska do NATO a Európskej únie, vysvetľuje denník.

Rýchlosť, s akou Kodaň - Dánsko je v druhom polroku 2002 predsedníckou krajinou Európskej únii - privítala víťazstvo reformných strán, odráža úľavu európskej 15 z výsledkov volieb. "Šťastnejšie už nemohli byť," citoval denník nemenovaného západného diplomata. SDKÚ Mikuláša Dzurindu ziskom 15,1 percenta hlasov porazila Smer Róberta Fica. Podľa prieskumov verejnej mienky krátko pred voľbami sa práve Ficov Smer mal stať víťazom volieb. Týmto výsledkom by sa poslanci za Smer mali dostať do lavíc opozície spolu s "priateľmi V. Mečiara", napísal Le Temps.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) dosiahlo pekný výsledok - 8,25 percenta hlasov - vďaka verným a stabilným voličom, všíma si denník. KDH predstihlo aj nový politický subjekt Pavla Ruska: jeho ANO dostalo 8 percent hlasov. Liberálna Ruskova ANO kritizovala odstupujúcu vládnu koalíciu z "nedostatku reformného úsilia", napriek tomu sa ANO chce stať súčasťou novej stredopravicovej koalície.

Siedmou stranou, ktorá prekročila päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu, je Komunistická strana Slovenska (KSS). So ziskom 6,32 percenta hlasov a 11 poslancami sa komunisti vracajú do parlamentu po 12 rokoch absencie na politickej scéne, pripomenul Le Temps.

Nemecká tlač: Dzurindu voľby posilnili

Podľa mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung možno za prekvapenie tohtoročných volieb označiť nielen veľký úspech SDKÚ, ale aj zlý výsledok ľavicového populistu Roberta Fica a jeho Smeru, ktorému skoro všetky prieskumy verejnej mienky prisudzovali druhé miesto hneď za Mečiarovým HZDS. Nemožno celkom vylúčiť, že SDKÚ pozve napokon Fica na rokovania o vytvorení novej vlády a získa tak ešte širšiu parlamentnú bázu, nie je to však pravdepodobné, píše denník.

Noviny si zároveň všímajú skutočnosť, že za SMK hlasovalo vo voľbách aj relatívne veľa Slovákov, ktorým sa zrejme pozdáva jej umiernený postoj v bývalej legislatúrnej perióde. Aj v tohtoročných parlamentných voľbách na Slovensku zvíťazilo HZDS, jeho 36 kresiel v parlamente je však menej, ako sa očakávalo, komentuje výsledky volieb do NR SR dnešné vydanie nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung.

Pre denník nie je nijakým prekvapením, že do parlamentu sa dostala KSS. Tradičná dogmatická ľavica nemala doteraz v slovenskom parlamente nijaké zastúpenia. Najnovšie voľby však znamenali koniec pre slovenskú klasickú ľavicu reprezentovanú SDĽ a SOP. Prvý raz po zmene politického systému a vyhlásení nezávislosti Slovenska sa do nového parlamentu nedostanú nacionalisti, uzatvára SZ.

Podľa nemeckého konzervatívneho denníka Die Welt slovenskí voliči potvrdili s prekvapujúcou rozhodnosťou doterajší Dzurindov kurz, smerujúci do NATO a EÚ. Práve blížiace sa vrcholné stretnutia oboch inštitúcií sú podľa prezidenta Rudolfa Schustera dôvodom na rýchle vytvorenie novej vlády. Dzurindovi, ktorý krajinu vyviedol z politickej izolácie, však úspech vo voľbách a možný návrat do premiérskej funkcie predpovedal len málokto, píše Die Welt.

Ekonomický denník Handelsblatt tvrdí, že terajšie vládne strany na Slovensku dosiahli v najnovších voľbách lepšie výsledky, ako sa očakávalo. Noviny sprostredkúvajú názory politológov a predstaviteľov Spoločnosti pre zahraničnú politiku. Politológ Grigorij Mesežnikov odporučil demokratickým stranám, aby sa aj napriek tesnej parlamentnej väčšine nespájali s Ficovým Smerom a Mečiarovým HZDS. Analytik Ivo Samson zas vyzdvihol skutočnosť, že práve Dzurindova vláda urýchlila proces prozápadne orientovanej integrácie SR. Politická izolácia Mečiara je v neposlednom rade výsledkom neúnavnej, aj verejnej intervencie predstaviteľov EÚ a NATO na Slovensku. Juraj Stern, predseda Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, považuje posilnenie demokracie a právneho štátu za najdôležitejšie úlohy budúcej vlády. V boji proti korupcii Dzurindov kabinet stroskotal. "Práve rozmáhajúca sa úplatnosť štátnych úradníkov je to, čo jednoduchých ľudí poburuje vo veľkom," cituje Sterna denník.

Právo: Slováci sa rozhodli pre smer Európa

Proreformné smerovanie Slovenska bude pokračovať. Krajina bude naďalej smerovať do európskych štruktúr, mečiarizmus sa nepresadil. To je podľa dnešného vydania českého denníka Právo hlavné posolstvo parlamentných volieb v SR. Nič na to nemení ani tradičné víťazstvo HZDS a jeho líder Vladimír Mečiar strávi opäť štyri roky v opozícii. Denník pripomína, že to boli voľby mnohých prekvapení. Tým prvým nepochybne bolo, že štyri pravicové strany získali dostatočný počet mandátov na zostavenie väčšinovej vlády a do opozície tak môže pravica okrem Mečiara poslať aj Roberta Fica.

Tejto situácii podľa denníka prispel skvelý finiš SDKÚ Mikuláša Dzurindu. Fico teraz môže podľa Práva len dúfať, že pravicové strany budú považovať väčšinu troch hlasov za nedostatočnú a prizve Smer k spolupráci. Spolupráca ľavice a pravice v minulej vláde však bola problematická a politici by sa takému rizikovému pokusu chceli vyhnúť. Mečiar si tak podľa Práva môže len spytovať svedomie, prečo štyri roky v opozícii nebol schopný využiť na nový návrat do premiérskeho kresla - nespokojnosť s Dzurindovou vládou bola v niektorých častiach Slovenska veľká. "Ak ani to nestačilo šéfovi HZDS na získanie nových voličov, znamená to, že mu zostávajú len jeho ´skalní a verní´, širšie vrstvy mu neveria a nad ním a jeho stranou sa tak stále viac zmráka," píše Právo, podľa ktorého mu značne poškodil škandál okolo financovania jeho vily.

Denník pripomína, že ďalším veľkým prekvapením bol zisk slovenských komunistov, ktorí doteraz stáli na okraji politického záujmu.

Népszabadság: Mečiar vyhral, predsa nezvíťazil

Mečiar vyhral, ale nebude vládnuť. Dzurinda má šancu na zostavenie novej vlády, píše na titulnej strane dnešné vydanie maďarského denníka Népszabadság. Predseda Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie Mikuláš Dzurinda podľa Népszabadságu medzi prvými rokoval s predsedom Strany maďarskej koalície Bélom Bugárom. Politici zdôraznili, že je reálna nádej, aby štyri programovo blízke strany pravého stredu vytvorili vládu. Dzurinda, ktorý dostane pravdepodobne poverenie na zostavenie vlády. sa domnieva, že ak sa dá dohodnúť na kompromise v programoch, do dvoch týždňov môže byť zostavený kabinet, píše denník.

Predseda SMK pre Népszabadság uviedol, že za vynikajúci výsledok vďačí strana programu, ktorým sa prihlásila k zodpovednosti za integračné snahy Slovenska, ako aj k riešeniu problémov Maďarov žijúcich v regiónoch Slovenska. Bugár pripomenul, že predsedníctvo strany v nedeľu rozhodlo o začatí koaličných rokovaní.

Slovensko je stabilnou krajinou, konštatujú rakúske denníky

Na Slovensku bude aj naďalej vládnuť doterajší premiér Mikuláš Dzurinda, konštatujú pondelkové vydania mienkotvorných rakúskych denníkov Der Standard a Die Presse v reakcii na výsledky najnovších parlamentných volieb v SR.

Politici, sociológovia a iní profesionálni pozorovatelia sa pokúšali vydávať tohtoročné voľby v SR za osudové, tvrdiac, že v nich pôjde o členstvo krajiny v EÚ a v NATO. Výsledok ale potvrdil inú skutočnosť: slovenskí voliči videli veci menej dramaticky a svojimi hlasmi dali jasný dôkaz o stabilizovaných pomeroch vo svojom štáte, píše pondelkové vydanie rakúskeho liberálneho denníka Der Standard v poznámke Stabilné Slovensko. Denník ďalej konštatuje, že veľavravné poznámky Roberta Fica na Dzurindovu adresu sa ukázali byť "kapitálnou chybou." Väčšina voličov uprednostnila stabilitu a jasné pomery pred experimentom s nejasným výsledkom. Neznamená to však, že budúca vláda pravého stredu bude mať ľahkú úlohu. S blížiacim sa vstupom do Európskej únie ju totiž očakávajú skutočne bolestivé reformy, uzatvára Der Standard.

Aj napriek ostrej kritike, ktorá sa na Dzurindovu hlavu zniesla kvôli "nehospodárnosti" jeho vládnutia, a napriek špekuláciám médií o osobe budúceho premiéra sa napokon ukázalo, že voľby neprinesú Slovensku nijaké prevratné zmeny, konštatuje dnešné vydanie rakúskeho konzervatívneho denníka Die Presse. Okrem výsledkov hlasovania a úvah o "najlogickejšej" koalícii, zloženej z SDKÚ, KDH, SMK a nováčika na slovenskej politickej scéne - ANO, venuje denník pozornosť Vladimírovi Mečiarovi a jeho HZDS.

HZDS sa opäť stalo najsilnejším politickým subjektom na Slovensku, v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami však stratilo 10 percent hlasov. Už dlhé mesiace pred voľbami hlásili ostatné politické strany na Slovensku, že s Mečiarom do koalície nepôjdu. Jasný antimečiarovský postoj zaujali predovšetkým USA, ale aj niektorí politici EÚ, pripomína v závere Die Presse.

Britské denníky: Slováci si zvolili prozápadnú koalíciu

Slovenskí voliči otvorili pre krajinu cestu do Európskej únie a NATO, keď svojimi hlasmi podporili prozápadnú koalíciu. Možnosť hladkého procesu rozšírenia únie a aliancie smerom na východ tak tento víkend výrazne vzrástla, konštatuje pondelková britská tlač. Voliči na Slovensku v rozhodujúcom hlasovaní odmietli nacionalistov a populistov a dali prednosť triezvej prozápadnej koalícii umiernených, píše denník Guardian.

Slováci sa obrátili chrbtom k Vladimírovi Mečiarovi po mnohých varovaniach zo zahraničia, že hlas za Mečiara je hlasom za medzinárodnú izoláciu, pokračuje londýnsky denník. Zároveň však upozorňuje, že tesná parlamentná väčšina prozápadných strán možno nebude stačiť na prežitie ostrých koaličných sporov. Veľvyslanci členských štátov EÚ v Bratislave pohotovo ocenili rozhodnutie voličov. I keď zostavovanie vlády ešte nejaký čas potrvá, zdá sa, že víťazi, teda prozápadné strany, sú rozhodnuté postaviť vládu čo najskôr, aby sa mohla zúčastniť na novembrovom summite NATO v Prahe, kde by mala dostať pozvánku na vstup SR do aliancie. Aj únia by mala na decembrovom summite v dánskej Kodani rozhodnúť o prijatí Slovenska v roku 2004, dodáva Guardian.

Times poznamenávajú, že voľby na Slovensku veľmi pozorne sledoval aj Brusel, ktorý sa netajil tým, že víťazstvo Mečiara by nielen ukončilo ambície SR stať sa členom EÚ, ale mohlo by poškodiť aj šance susedných štátov. Tie kruhy v únii, ktoré sa snažia oddialiť jej rozširovanie naplánované na rok 2004, však budú mať teraz oveľa ťažšiu robotu presvedčiť ostatných, že východná Európa ešte nie je pripravená na vstup, uzatvárajú Times.

Ruské denníky: Slovensko dalo hlas NATO a EÚ

Predbežné oficiálne výsledky volieb na Slovensku, podľa ktorých väčšinu miest v parlamente získala pravica, označil ruský denník Kommersant za osudové, pretože slovenskí voliči rozhodovali o smerovaní krajiny a budúcom členstve v NATO a Európskej únii. "Po zverejnení výsledkov hlasovania si s uľahčením vydýchli nielen predstavitelia slovenskej pravice, ale aj lídri NATO a EÚ, pretože pre vyškrtnutie SR zo zoznamov kandidátov niet dôvodu," zdôrazňuje ruský denník Kommersant.

Denník poznamenáva, že najviac hlasov voličov získalo HZDS, ale nejde o skutočné víťazstvo. Víťazom volieb sú štyri pravicové strany s väčšinou v Národnej rade SR a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, od ktorého sa očakáva, že si zachová kreslo premiéra. Ruský vládny denník Rossijskaja gazeta v článku Pravica si zachovala moc prízvukuje, že nečakaným výsledkom parlamentných volieb na Slovensku je zisk 11 mandátov KSS, ktorá nemala v parlamente zastúpenie 12 rokov. Slovenskí komunisti majú v programe zoštátnenie podnikov, štátom zaručené právo na prácu, bezplatnú lekársku starostlivosť a vzdelávanie. Komunistická strana je aj proti plánom na vstup SR do NATO, konštatuje Rossijskaja gazeta.

Podrobne o výsledkoch volieb do NR SR a neporaziteľnosti expremiéra Vladimíra Mečiara informujú aj ruské Izvestija v článku nazvanom Pyrrhovo víťazstvo Mečiara. "On je neporaziteľný. Vladimír Mečiar, bývalý premiér a líder HZDS, už štvrtý raz vo svojej búrlivej politickej kariére vyhral parlamentné voľby. Výhrou ale zároveň prehral, pretože menej užitočné víťazstvo Mečiar vo svojom živote ešte nezaznamenal: vládu zostaví stredopravá koalícia," konštatovali Izvestija. Ruský denník označuje Mečiara za "unikátneho východoeurópskeho politika", ktorý má renomé populistu a ktorý sa dokázal rozhádať s liberálmi a so Západom. V tomto roku sa z Mečiara stal horúci stúpenec Západu, ten ale metamorfózu expremiéra neakceptoval a varoval Bratislavu pred hrozbou politickej izolácie. "Pravica na Slovensku dosiahla hlavný cieľ nepripustiť návrat Mečiara," poznamenáva denník.

Za hlavné prekvapenie volieb na Slovensku Izvestija označili šesťpercentný volebný úspech komunistov. Pre slovenské úrady a pre celú Európu je to veľmi nepríjemné prekvapenie, pretože slovenskí komunisti sú jednou z najradikálnejších strán vo východnej Európe a vo svojom programe majú aj znárodnenie veľkých a stredných podnikov. "Relatívny úspech komunistov ale nepredstavuje tragédiu ide len o príkre nedorozumenie," uzatvárajú ruské Izvestija.

PRAVDA

obsah | svět - svet