Slováci žijící v Česku i zahraničí budou moci poprvé volit na dálku

Slováci žijící v Česku a jinde v zahraničí budou mít v červnu poprvé možnost volit bez toho, aby museli jet do vlasti. Protože se předčasné volby uskuteční už 17. června, uvažuje premiér Mikuláš Dzurinda o rychlé osvětové kampani, ze které by krajané dostali potřebné informace o tom, jak a kde hlasovat.

"Poprvé budou moci volit osobně i korespondenčně," řekl v neděli Dzurinda při návštěvě Prahy. Do české metropole přiletěl zahájit jedenáctý ročník dnů Slovenského divadla v Praze.

Datum předčasných voleb stanovil pověřený předseda slovenského parlamentu Béla Bugár ve středu, potvrdil tak dohodu politických stran z minulého týdne. Původně měli Slováci jít volit až v září. O formálním zabezpečení voleb v zahraničí bude jednat slovenský kabinet ve středu, už nyní podle Dzurindy podniká některá opatření ministr vnitra. Lidé, kteří mají české i slovenské občanství, i slovenští studenti a zaměstnanci, by se podle ministerského předsedy měli o možnosti hlasovat dozvědět podrobnosti co nejdříve.

Budou si totiž muset předem vyřídit dokumenty. Jednou z možností informační kampaně mohou být podle Dzurindy například inzeráty v tisku.

Na předčasném hlasování se strany domluvily po odchodu křesťanských demokratů (KDH) z pravicové vládní koalice.

(ČTK)

obsah | svět - svet