Parlament prodloužil vojákům pobyt v Iráku

O dva měsíce déle zůstanou čeští vojenští policisté v Iráku. Poslanecká sněmovna a po ní i Senát schválily vládní návrh, aby v zemi působili až do konce února příštího roku; důvodem jsou lednové volby, při nichž se očekává zvýšení bezpečnostních rizik.

Podle dřívějšího vyjádření náčelníka generálního štábu Pavla Štefky má prodloužení mise přijít asi na 25 milionů korun. Samotné prodloužení přijde na 19 milionů korun, zbytek je určen na platy vojáků a další platby, jež by musely být vyplaceny, i kdyby byli vojenští policisté v Česku.

Ministr kultury irácké prozatímní vlády Mufíd Džazajrí počátkem října v Praze uvedl, že prodloužení pobytu českých vojenských policistů v Iráku je důležité především z hlediska politické situace v zemi. Z čistě technického hlediska by podle něj odchod stovky českých vojáků nehrál velkou roli. Původně měli v Iráku zůstat jen do konce tohoto roku.

Vojenští policisté mají i v prvních dvou měsících příštího roku především školit irácké kolegy. Ani v prvních dvou měsících roku 2005 se nijak nezmění mandát, na jehož základě působili v Iráku doposud.

To znamená, že ani v lednu a v únoru například nebudou moci potlačovat demonstrace a účastnit se domovních prohlídek.

O mezinárodních misích se bude jednat koncem měsíce

Poslanci dnes také jednali o tom, zda se čeští vojáci zapojí do mezinárodních vojenských operací. Nad misí Evropské unie v Bosně a Hercegovině stále visí otazník, zákonodárci se totiž nedohodli. Schvalování vládního návrhu vyslat české vojáky do této a dalších zahraničních operací proto sněmovna raději odložila na konec listopadu; v opačném případě hrozilo, že dnes nepodpoří účast vojáků ani v jedné zahraniční misi.

Vláda chce, aby desítky a stovky českých vojáků působily příští rok na Balkáně, v Afghánistánu a silách rychlé reakce NATO. V Iráku by navíc měli pomáhat čeští vojenští zdravotníci a až 100 iráckých vojáků by mohlo cvičit v Česku. Všechny tyto plány včetně zapojení českých vojáků do operace EU v Bosně a Hercegovině mají Česko stát skoro 1,25 miliardy korun.

Výčet operací, kde mají čeští vojáci příští rok působit a který musí projednat i Senát, nezahrnuje prodloužení mise českých vojenských policistů v Iráku do konce února příštího roku. O této věci bude dolní komora hlasovat samostatně ještě dnes dopoledne.

Vyslání vojáků do operace EU v Bosně a Hercegovině narazilo na odpor ODS. Sněmovna sice vyslání vojáků do operace schválila, ale jen hlasy 89 poslanců. Poslanci ODS to označili za porušení Ústavy. Tvrdili, že ke schválení bylo třeba nejméně 101 hlasů.

Naopak jasná nadpoloviční většina poslanců podpořila účast vojáků v operacích v Kosovu, v Afghánistánu a v operacích sil rychlé reakce NATO. Nadpoloviční většina byla i pro působení zdravotníků v britské polní nemocnici v Iráku a pro výcvik až 100 příslušníků iráckých ozbrojených sil v Česku.

Občanským demokratům vadil nejen způsob schválení mise EU v Bosně a Hercegovině, ale i to, že Česko se chce příští rok zapojit současně do čtyř akcí. "Nedovedu si představit, že by Armáda České republiky dlouhodobě působila ve třech a více zahraničních misích," řekl stínový ministr obrany ODS Petr Nečas. Zdůraznil, že Česko není vojenská ani ekonomická velmoc a měla by se chovat realisticky.

MZV ČR

obsah | svět - svet