Striedanie slovenských vojakov v Iraku

V najbližších dňoch odíde do Iraku 99 profesionálnych vojakov, ktorí v rámci pravidelnej rotácie vystriedajú kontingent pôsobiaci v operácii Iracká sloboda. Slávnostný nástup sa dnes uskutočnil na ženijnej základni v Seredi.

"Ideme tam vykonávať našu prácu," povedal nový veliteľ jednotky pplk. Anton Sládeček. Poslanie, ktoré budú ženisti vykonávať, preto chápe čisto profesionálne. Slovenská jednotka bude pokračovať v práci svojich kolegov, ktorí sa vrátia na Slovensko, teda odmínovávať určený priestor a likvidovať nevybuchnutú muníciu.

Sládeček zdôraznil, že vojaci sú pripravení najlepšie ako sa dalo, pričom pri výcviku, ktorý začal v máji, využili aj skúsenosti vojakov, ktorí v Iraku už pôsobili. Sám veliteľ sa do krajiny vracia po dvoch rokoch, kde pôsobil ako pozorovateľ ešte za bývalého režimu Saddáma Husajna.

Zástupca veliteľa Jozef Kollár povedal, že materiál, s ktorým budú v Iraku pracovať majú naštudovaný. "Cítime pred ním rešpekt ale nebojíme sa ho," dodal s tým, že ak vojaci budú robiť všetko tak ako majú, nemôže sa nič stať.

S vojakmi sa v piatok do Serede prišiel rozlúčiť zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generál Peter Novotňák. Povedal, že nestabilita, útoky a únosy osôb v Iraku potvrdzujú nevyhnutnosť prítomnosti ozbrojených zložiek v krajine, kým situácia nebude pokojná. Verí, že naši vojaci zvládnu nové situácie a udržia dobré meno slovenských vojakov, ktoré v Iraku majú. Poďakoval sa tiež najbližším, ktorí sa prišli dnes do Serede s vojakmi rozlúčiť.

MARKIZA

obsah | svět - svet