Čeští vojáci cvičí v Kuvajtu

Zatímco americká námořní pěchota zahájila cvičení na kuvajtském pobřeží nedaleko Iráku v severní části Perského zálivu, na jiném místě Kuvajtu začali cvičit i čeští vojáci. "Němečtí a čeští experti v americkém kempu Dauhá na předměstí metropole Kuvajtu budou celý říjen cvičit s národní gardou, civilní obranou, policií a požárníky," uvedla agentura Reuters.

Major Luděk Lávička z generálního štábu české armády upřesnil, že chemičtí specialisté české armády se účastní velitelsko-štábního cvičení vojenské skupiny Combined Join Task Force-Consequence Management. Společně s americkými a německými vojáky a příslušníky složek kuvajtského ministerstva vnitra mají podle něj prokázat připravenost uskupení sil reagovat na teroristický útok. Cvičení americké námořní pěchoty má trvat do poloviny října. Poté se jednotky se svou technikou mají vrátit na válečné lodě v Zálivu.

"Cílem cvičení je trénovat naše jednotky, a ne je pro cokoli připravovat. Jednotky podle Reuters používají tanky, obojživelné přepadové vozy, bojové vrtulníky, stíhačky Harrier a další těžkou válečnou techniku a výzbroj. Kromě cvičení a výroků Washingtonu a Londýna posiluje úvahy o možné nové válce proti Iráku zvýšená útočnost amerických a britských letounů, které hlídkují nad bezletovými zónami Iráku.

(r)

obsah | svět - svet