Čeští vodáci sjeli první na světě Gangu

Tři čeští vodáci sjeli tento týden první část posvátné indické řeky Gangy. Z osmdesátikilometrového úseku, který ještě nikdy nikdo na světě neprojel, za sebou mají 35 kilometrů.

"Než šli kluci na vodu, musel je posvětit svatý muž, aby řeka nebyla znesvěcena," uvedl řekl Aleš Háma z České asociace vodáckého rodea, ve které všichni tři odvážlivci působí. Skupinu českých vodáků tvoří Jiří Kopečný, Tomáš Minařík a Filip Jančar, bývalý český reprezentant ve vodním slalomu.

Vodní trio sjíždí řeku na plastových kajacích. Extrémně obtížný úsek prvosjezdu vede několika soutěskami. Průtok úzkého koryta je asi 300 metrů krychlových, teplota vody se pohybuje okolo jednoho stupně Celsia. "Ganga pramení pod ledovcem, takže je to celkem nářez. Voda má strašný spád, je strašně rychlá a hlavně jsou v ní velké kameny. Vodní válce jsou velké jako autobus," popsal Háma, který je s vodáky ve spojení pomocí satelitního telefonu. Obtížnost horního úseku je pět až šest plus, což je na úplné hranici sjízdnosti.

Do Indie odcestovali vodáci počátkem července. Do konce měsíce chtějí zvládnout i druhý nesjetý úsek. "To by měl být taktéž prvosjezd. Ale voda tady už bude mít až devět stupňů, takže už to bude brnkačka," míní Háma.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet