Biatlonista Vítek skončil ve stíhačce druhý, Holubcová třetí

Dva čeští biatlonisté na stupních vítězů, takový je výsledek nedělních stíhacích závodů SP ve švédském Östersundu. Oba přitom útočili na prvenství. Zdeněk Vítek ještě 700 m před cílem vedl, aby nakonec jen o pět vteřin podlehl finiši Bělorusa Dračeva. Kateřina Holubcová přijela v čele na poslední střeleckou položku, ale předposlední terč minula.

Přesto třetím místem zopakovala svůj nejlepší životní výsledek v SP. Vítek se už po první střelecké zastávce ujal vedení, které si díky výbornému běhu a bezchybnému počínání na střelnici udržoval až do poslední položky. "Docela to na střelnici padalo," řekl lakonicky. Poslední dvě rány však poslal mimo terč a musel na dva trestné okruhy.

"Asi jsem už moc spěchal," připouštěl. Jednou zaváhal i jeho pronásledovatel Dračev, jenže běloruský biatlonista pak výborným během v závěrečných dvou kilometrech smazal patnáctisekundové manko a byl v cíli dřív. Vítek si tak zopakoval umístění z pátečního závodu na 20 km.

Holubcová postupovala díky bezchybné střelbě

Také Holubcová, jež po sobotním vytrvalostním závodu startovala z desátého místa, se probíjela dopředu díky bezchybné střelbě . Jediný z 20 terčů v závodě netrefila až na poslední stojce. Stejný osud potkal i její velkou soupeřku Tjörhomovou, v těsném finiši ale Norka českou závodnici předstihla. Obě se pak dívaly na záda Zubrilovové z Běloruska, která se prezentovala absolutně nejrychlejším během a při klíčové poslední střelbě nezaváhala.

Holubcová se již posedmé v sezóně prosadila do první desítky, byla v ní i o den dřív po závodě na 15 km, kdy ji ještě o lepší umístění připravily dvě trestné minuty za chyby na střeleckých položkách ve stoje. Vítězka patnáctky Ruska Zajcevová pak ve stíhačce doběhla až osmá, naopak Zubrilovová se k premiérové výhře v sezóně odrazila ze šesté startovní pozice.

Dostál si polepšil o jedenást míst

Celkem 16 bodů nasbírala během dvou víkendových disciplín výborně střílející Lenka Faltusová, v neděli se mezi elitní třicítku polepšením o deset míst ve stíhačce dostala také Zdeňka Vejnarová. Ani mezi muži nezůstal Vítek s body osamocen, dokonce o jedenáct příček si proti startu polepšil Roman Dostál, když projel cílem osmnáctý. Tomáš Holubec po pěti ranách vleže mimo ze stíhacího závodu odstoupil.

Do včerejška vedoucí žena SP Bulharka Dafovská skončila na 15 km až jednadvacátá a ve stíhačce si ještě o tři příčky pohoršila, čímž přišla o první místo průběžné klasifikace, které nyní patří 23leté Glagowové. U mužů pozici lídra udržel i přes neúčast v Östersundu Nor Björndalen, včerejší vítěz Dračev ale předstihl jeho největšího konkurenta Poiréeho z Francie. Naši nejlepší si celkově výrazně polepšili, Holubcová zažívající nejlepší sezónu kariéry je už dvanáctá a také Vítek se vmáčkl do první patnáctky, což jim oběma zaručuje na MS účast v závodě s hromadným startem.

MARTIN KÉZR

obsah | svět - svet