Visegrádska štvorka zladí vstup do EÚ

Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko chcú pri vstupe do Európskej únie dosiahnuť pre svoje krajiny vylepšenie podmienok v oblasti poľnohospodárstva, prechodných období a finančných a rozpočtových otázok. Premiéri visegrádskej štvorky sa včera v Budapešti dohodli, že v záverečnej fáze rokovaní o vstupe budú koordinovať postup na úrovni vyjednávačov, šéfov diplomacií a prípadne aj na kodanskom summite EÚ.

"Je možné, že budú také otázky, ktoré zostanú do Kodane. Budeme sa však snažiť zúžiť okruh otvorených problémov, aby sme urýchlili záverečné rokovania," vyhlásil maďarský premiér Péter Medgyessy. Dánsky návrh podľa neho vytvára situáciu, v ktorej je možné sa dohodnúť. V spoločnom vyhlásení premiéri konštatujú potrebu zvýšiť sumu na priame platby poľnohospodárom a skrátiť Európskou úniou navrhované prechodné obdobie.

"Ak sa celý proces neskončí na schôdzke ministrov zahraničných vecí, budeme rokovať do poslednej minúty. Odkazujeme krajinám pätnástky, že chceme dosiahnuť rozumný kompromis, aby sme mohli 13. decembra na summite v Kodani povedať, že vyhrala veľká idea, veľký projekt, ktorý spája veľa miliónov ľudí a že 13. december bude dňom veľkej satisfakcie," povedal predseda poľskej vlády Leszek Miller. Podľa českého premiéra Vladimíra Špidlu aj včerajšie stretnutie ukázalo, že visegrádske zoskupenie má zmysel a bude ho mať aj po vstupe štvorky do únie. "Vytvorili sme komunikačné a koordinačné kanály, ktoré umožnia v poslednej fáze rokovaní informovať sa o vzájomných pozíciách a zámeroch tak, aby sa jednotlivé krajiny posilnili a neoslabovali".

Premiéri a ministri životného prostredia včera prijali aj takzvanú Budapeštiansku iniciatívu na posilnenie medzinárodnej spolupráce v oblasti prevencie i zvládaní povodní a dosahov prírodných katastrof na hospodárstvo a životné prostredie. Na konferencii venovanej tejto otázke, ktorú inicioval maďarský premiér, malo popri krajinách visegrádskej štvorky zastúpenie aj Rumunsko, Nemecko, Rakúsko. Premiér Dzurinda sa včera pred novinármi nechcel vyjadriť k možnostiam uzavretia slovensko - maďarského sporu vo veci krajanského zákona. "Dnes som prišiel do maďarskej metropoly na stretnutie premiérov visegrádskej štvorky. Kedykoľvek veľmi rád prídem aj na bilaterálne rokovania," povedal.

Medgyessy včera pred novinármi vyhlásil, že osud rokovaní o krajanskom zákone je v rukách Dzurindu. Budapešť podľa neho vidí ako možný postup dialóg na úrovni expertov a potom šéfov diplomacií, ako sa na tom maďarská strana dohodla s Rumunskom.

(ik), PRAVDA

obsah | svět - svet