Bruselu chutná víno z Moravy

Vestibulem jedné z budov Evropského parlamentu v Bruselu zní pravý moravský cimbál a muzikanti v krojích notují "Padá rosenka". Číšníci u stolů s moravskými víny nestíhají dolévat sklenky a čtverečky moravských sýrů mizí před očima. Poté, co si bruselští úředníci užívali české svíčkové, přišli v pondělí na řadu Moravané.

"Zdálo se mi, že se v Evropském parlamentu nic neděje," řekl organizátor celé akce, lidovecký senátor z Uherského Hradiště Josef Vaculík. "Zažil jsem tady pár koncertů, ale nic z České republiky. Tak jsem se rozhodl, že představím jižní Moravu."

"Chtěl jsem, aby Česko znali i jinak než jako zemi, která měla ostudu s evropským komisařem," řekl Vaculík, který působí v Evropském parlamentu jako pozorovatel. Jeho "evropská" politická kariéra se navíc chýlí ke konci, což byl také důvod k uspořádání rozlučky.

Senátorova nápadu se chytilo několik moravských vinařských firem, které celou akci zaplatily a také přivezly vlastní zásoby vína. "Všechno z našeho stánku se vypilo, nezůstalo nic," řekl Roman Ždárský, šéf firmy Soare Sekt, která představila i moravské šumivé víno. Rovněž ostatní firmy se budou na Moravu vracet s prázdnou. Podle odhadu Ždárského se celkem vypilo od všech firem až 360 litrů vína. Z návštěvníků převládali nejbližší sousedé Česka. "Připadám si tady trošku jako doma. Mám manželku z Moravy a moravské víno doma často pijeme," liboval si česky německý poslanec Martin Kastler. "Ale kroj jsem viděl poprvé."

HANA LEŠENAROVÁ, MF DNES

obsah | svět - svet