Vojáci cvičí se sledovacím systémem Věra v Řecku

NATO testuje český armádní sledovací systém Věra. Během dvoutýdenních aliančních manévrů v Řecku chtějí čeští specialisté z jednotky pasivních systémů a elektronického boje unikátní systém představit přímo v akci. Do Řecka odcestovala skupina armádních specialistů z 53. centra pasivních systémů a elektronického boje s jedním kompletním sledovacím systémem Věra.

Poblíž letiště Andravidia se účastní aliančního testovacího cvičení Trial Spartan Hammer, zaměřeného na elektronický boj. Během dvoutýdenních manévrů chtějí čeští vojáci přímo v akci předvést všechny možnosti unikátního sledovacího systému Věra, který nahradil ve výzbroji legendární Tamaru.

Jak informovala tisková služba ministerstva obrany, manévry mají prověřit připravenost vzdušných, pozemních i námořních sil a složek elektronického boje pro vyčlenění do takzvaných sil rostoucí připravenosti NATO.

Sledovací systém Věra na rozdíl od klasického radaru nic nevysílá, ale sám ze tří různých míst elektromagnetické signály monitoruje. Systém přitom dokáže odhalit letadlo, plavidlo nebo pozemní cíl na vzdálenost až pěti set kilometrů. Umí zachytit zdroje, které vyzařují radiové vlny. Bezpečně určí jejich polohu, identifikuje je a dokáže sledovat dráhu až dvou set cílů současně.

Severoatlantická aliance už zkoumá možnosti, jak unikátní český sledovací systém využít. NATO totiž připravuje nový systém velení a řízení a dosud se experti spoléhali pouze na aktivní radary. Nyní uvažují například o tom, jak systém Věra umístit na letecké platformy, které by doplňovaly systém včasné výstrahy a varování AWACS. Česká armáda má k dispozici zatím jeden plně funkcí komplet systému Věra. Kromě Spojených států a Estonska si dosud nikdo jiný unikátní zařízení nemohl koupit.

Zařízení by Česká republika mohla prodat především spojeneckým zemím v NATO. O Věru se zajímá i několik dalších států jako Egypt, Malajsie nebo Vietnam. Jedním z potencionálních zákazníků je i Pákistán. Nedávno se o Věru začala zajímat například Austrálie.

Zájem měla například i Čína, která si objednala šest kompletů za půl druhé miliardy. Na nátlak Washingtonu o nespolehlivosti Číny nakonec česká vláda rozhodla vývozu zabránit.

NATOAKTUAL.CZ

obsah | svět - svet