Nový český velvyslanec se představil Bushovi

Nový český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář předal v pátek ve Washingtonu pověřovací listiny americkému prezidentovi Georgi Bushovi. Dřívější velvyslanec ve Švédsku a Irsku byl až dosud náměstkem ministra zahraničí Cyrila Svobody.

Kolář s Bushem v rozhovoru v Oválné pracovně Bílého domu, který velvyslanec popsal jako neformální a vřelý, označili česko-americké vztahy za velmi přátelské a otevřené.

Jako mimořádně vstřícné gesto ocenil, že mohl předat listiny už necelý týden po svém příjezdu do Washingtonu. Při návštěvě u prezidenta ho doprovázela manželka a mladší syn.

Kolář řekl, že pro ČR jsou USA důležitým spojencem a přítelem. "Mým posláním bude co nejvíce rozšířit povědomí americké veřejnosti, že Česká republika je opravdu přátelskou a spojeneckou zemí a proč tomu tak je," uvedl. Vedle rozvoje dvoustranných styků pokládá velvyslanec za důležité prosazovat i prohlubování transatlantických vztahů.

"ČR jako relativně čerstvý člen Evropské unie vnímá své členství v unii seriózně, ale zároveň neopomíjí, že jsme členskou zemí Severoatlantické aliance, že máme své závazky vůči našim spojencům v NATO, kde Spojené státy hrají přirozeně klíčovou

roli. Jsem hrdý na to, že mohu nadále potvrzovat, že naše přátelství a spojenectví je pro nás z hlediska bezpečnostní a zahraniční politiky klíčovou záležitostí," řekl Kolář.

K vízovém režimu, kdy čeští občané potřebují pro cesty do USA víza, zatímco pro Američany platí bezvízový styk, uvedl, že vízová problematika patří mezi témata, která "je třeba mezi přáteli a spojenci nepokrytě a otevřeně rozebírat".

ČR má podle něho důvody pokoušet se přátelsky o této věci diskutovat, na druhou stranu ale Kolář nechce "vzbuzovat přehnaná očekávání a přehnaně tlačit na pilu".

Bushovi řekl, že je kdykoli vítán v České republice. V nejbližší době to ale podle Koláře zřejmě nebude možné, protože Bush plánuje návštěvy zejména nových demokracií, mezi něž se už ČR po 16 letech demokratického vývoje neřadí.

Prezidentovi naznačil, že z české strany trvá zájem na návštěvách představitelů na všech úrovních. Jak Kolář řekl, v pátek nebyla příležitost tuto otázku podrobněji rozebírat.

Státní návštěva českého prezidenta Václava Kluse je v agendě americké strany, řekl nový český velvyslanec. "Mezi opravdovými přáteli není nutné se něčeho intenzivně domáhat."

Nicméně přípravu návštěvy označil za jednu ze svých priorit v nově nastoupeném úřadu. V čele velvyslanectví Kolář vystřídal Martina Palouše, který by se podle neoficiálních informací měl stát šéfem mise České republiky při Organizaci spojených národů v New Yorku. Nynější velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček by měl podle diplomatických zdrojů vést zastupitelský úřad v Indii.

ČTK

obsah | svět - svet