Češi převzali velení v Kosovu

Čeští vojáci poprvé velí zahraniční operaci NATO. Převzali správu jedné z mezinárodních brigád v Kosovu. Povedou zhruba 1600 vojáků. Slavnostního ceremoniálu se na základně Camp Ville poblíž obce Lipljane zúčastnil i ministr obrany Karel Kühnl.

"Česká republika působí v mezinárodních misích už velice dlouho a partneři v NATO rozpoznali, že jsme schopni takovu úlohu převzít, proto nám byla svěřena," řekl ministr obrany Karel Kühnl po nedělním slavnostním ceremoniálu na základně Lipljan poblíž Prištiny.

Česká repubika se stala první z nových členských zemí NATO, které byla taková mise svěřena. "Čeští vojáci mají výborné zkušenosti a misi zvládnou," uvedl velitel sil KFOR, francouzský generál Yves de Kermabon.

Minulý týden česká armáda dokončila pravidelnou rotaci kontingentu v Kosovu, kde nyní operuje 500 českých vojáků. Nový, v pořadí již sedmý český kontingent byl navíc kvůli nové misi posílen zhruba o stovku vojáků. Češi od 1. srpna přebírají po Finsku na celý rok velení celé mnohonárodní brigády Střed. Doposud čeští vojáci velení brigády pouze podléhali.

"Nyní po devíti měsících velení mám tu čest předat svému nástupci perfektní jednotku," prohlásil dosavadní velitel brigády Jari Kallio.

Češi tak budou velet jednotkám o síle zhruba 1600 vojáků v jedné z nejdůležitějších oblastí provincie Kosovo. V okolí správního centra Prištiny žije milion obyvatel, tedy zhruba polovina všech obyvatel Kosova.

Kromě České republiky jsou součástí brigády i vojáci Finska, Švédska, Slovenska, Irska a Lotyšska.

"Česká armáda nikdy v historii neměla takový úkol. Budeme řídit i plánovat operace a velet vojákům ze šesti zemí," řekl velitel kontingentu a celé brigády Aleš Vodehnal.

V srbské provincii Kosovu nyní operuje zhruba 18 tisíc vojáků pod velením NATO ve čtyřech sektorech. Na severu působí Francouzi, na západě Američané, na jihu Francie a Německo a mnohonárodní brigádě Střed velelo dosud Finsko.

Aliance chtěla původně část sil stáhnout, ale po loňských březnových etnických nepokojích naopak jednotky posílila.

"Čeští vojáci zůstanou v Kosovu tak dlouho, jak bude třeba. Mezinárodní společenství v současné době přemýšlí o tom, jak reorganizovat KFOR, rozhodně ale nedojde k redukci nebo k nějakému signálu, že by snad mezinárodní společenství z Kosova couvalo," konstatoval ministr obrny Karel Kühnl.

Severoatlantická aliance vyslala své vojáky do Kosova v roce 1999 po dvouměsíčním bombardování. Podařilo se jim donutit k odchodu z Kosova srbskou armádu prezidenta Miloševiče, obviňovanou ze zabíjení a vyhánění etnických Albánců.

Kosovští Albánci, kteří tvoří více než 90 procent obyvatelstva, chtějí dosáhnout nezávislosti provincie. Srbové, kterých zůstalo v Kosovu po válce jen několik tisíc, si přejí zůstat součástí Srbska a Černé Hory. Jednání o konečném statutu provincie by měla začít ještě letos na podzim.

Na misi se čeští vojáci připravovali ve Vyškově a naposledy pak v červnu ve výcvikovém prostoru Boletice. Tam prakticky celý kontingent trénoval například zvládání davu, potlačování demonstrací či klasické hlídkování. - Většina českých vojáků je rozmístěna na základně Šajkovac v severovýchodní části provincie, další pracují na velitelství KFOR v Prištině. Jádro sedmého kontingentu tvoří brigáda rychlého nasazení z Chrudimi, která na Balkáně zůstane následující půlrok. Pak vojáky vystřídají čerstvé síly.

iDNES

obsah | svět - svet