Valenta triumfoval v SP, zase ve Fernie

Podruhé v kariéře dokázal Aleš Valenta vyhrát závod Světového poháru akrobatických skokanů, když se mu v kanadském Fernie podařilo obhájit svůj premiérový triumf z loňska. Olympijský vítěz ze Salt Lake City na stupních vítězů předčil domácího Steva Omischla a Ryana Blaise.

"Bylo to super. Celý den se mi skákalo velice dobře a konečně začínám skákat tak, jak chci," radoval se Valenta v rozhovoru s ČTK. Český reprezentant skočil v obou kolech v obměnách trojné salto se čtyřmi vruty. Vyhrál kvalifikaci a i ve finále předvedl nejlepší skok. Celkem získal 250,53 bodu, což je nejvíce ze všech akrobatických skokanů v letošním ročníku Světového poháru.

V průběžném pořadí se téměř jednatřicetiletý Valenta, který je po běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové druhým českým lyžařem, který dokázal v sezóně vyhrát závod Světového poháru, posunul na třetí místo. Bezpečně vede Kanaďan Omischl, druhý je Bělorus Dmitrij Daščinskij.

Soutěž žen vyhrála Australanka Alisa Camplinová ziskem 177,49 bodu. Druhé místo obsadila Kanaďanka Veronika Bauerová a úspěch australských skokanek podtrhla třetí Elizabeth Gardnerová.

SP v akrobatickém lyžování - výsledky

Skoky muži:

Valenta (ČR) 250,53 b. 2. Omischl (Kan.) 240,06 3. Blais (Kan.) 238,01 4. Daščinskij (Běl.) 235,72 5. Bean (Kan.) 235,18

Průběžné pořadí SP (po 7 závodech) 1. Omischl (Kan.) 546 2. Daščinskij (Běl.) 396 3. Valenta (ČR) 320

autor

obsah | svět - svet