Česi a Poliaci sa boja nárokov Nemcov

Česi a Poliaci majú takmer 60 rokov po skončení vojny stále obavy z územných nárokov vysídlených Nemcov. Vyplýva to zo štúdie Inštitútu pre výskum verejnej mienky v Allensbachu.

Podľa tejto štúdie považujú viac ako tri pätiny Poliakov a 38 percent Čechov za pravdepodobné, že nemecká spolková vláda bude chcieť niekdajšie nemecké územia alebo finančné vyrovnanie.

Štúdia súvisí s výstavou, ktorá na túto tému začne začiatkom decembra v Bonne v Dome histórie a okrem iného dokazuje, že nemecké vyhnanecké organizácie majú vo východnej Európe mimoriadne zlú povesť. 41 percent Poliakov a 39 percent Čechov si o nich myslí, že im ide o reštitúciu majetku, o ktorí odsunutí Nemci prišli.

Naopak, za dobrý nápad považujú Východoeurópania plánované Centrum proti vyhnanstvu, ktoré chce vybudovať Zväz vyhnancov ako dokumentačné stredisko exodu 20. storočia. Poliaci a Česi to vnímajú ako dobrú myšlienku, ak bude centrum skutočne mapovať odsuny v rôznych krajinách. Za sídlo tohto inštitútu Poliaci uprednostňujú poľský Vratislav a Česi svoju metropolu Prahu. Všeobecne chýbajú znalosti a informácie o tejto téme.

ČTK

obsah | svět - svet