EÚ bude tlačiť na USA, aby zrušili víza aj pre SR a ČR

Otázku zrušenia vízovej povinnosti pre nové členské krajiny EÚ, vrátane Slovenska a Česka, plánuje v sobotu na summite Európskej únie a USA otvoriť írske predsedníctvo v únii. Táto téma síce nie je v oficiálnom programe vrcholnej schôdzky, Írsko ju však mieni nastoliť, potvrdili zdroje predsedníctva i Európskej komisie.

EÚ sa snaží o to, aby Washington časom zrušil vízovú povinnosť pre všetky členské štáty únie. Z nových krajín cestujú do USA bez víz len obyvatelia Slovinska, naopak zo starých víza stále potrebujú Gréci.

Brusel dúfa, že by zrušeniu víz mohol pomôcť vstup nových krajín do Schengenského priestoru bez hraničných kontrol očakávaný okolo roku 2007.

Hlavnými témami sobotňajšieho summitu na írskom zámku Dromoland však bude situácia v Iraku, vývoj na Blízkom východe a boj proti terorizmu.

Americkú delegáciu bude viesť prezident George W. Bush, Európsku úniu budú zastupovať írsky premiér Bertie Ahern, predseda EK Romano Prodi a komisári pre vonkajšie vzťahy, obchod a podnikanie a informačnú spoločnosť Chris Patten, Pascal Lamy a Ján Figeľ.

Počas summitu podpíše EÚ s USA dlho pripravovanú dohodu, ktorá zabezpečí spoločné fungovanie amerického satelitného navigačného systému GPS s pripravovaným európskym systémom Galileo a ukončí dlhoročné spory v tejto oblasti.

Galileo má začať fungovať v roku 2008 a Brusel odhaduje, že vytvorí na kontinente asi 150.000 nových pracovných miest. Zatiaľ čo americký GPS vznikol pôvodne pre vojenské účely a na civilné ciele sa používa od 90. rokov, Galileo má slúžiť od začiatku civilnému obyvateľstvu.

Tvoriť ho bude sústava 30 satelitov obiehajúcich okolo Zeme vo výške viac ako 24 kilometrov. Podľa predstáv EÚ by viac ako 98 percent prijímačov na planéte malo fungovať na signál z Galilea i amerického GPS. Oba systémy by si tak nemali konkurovať, ale vzájomne sa dopĺňať.

EÚ a USA na summite vydajú niekoľko spoločných vyhlásení: k situácii v Iraku, na Blízkom východe, Sudáne, o boji proti terorizmu, nešíreniu zbraní hromadného ničenia, boji proti AIDS a posilňovaní ekonomického partnerstva. "Som presvedčený, že summit bude príležitosťou oživiť naše partnerstvo s USA, ktoré je nevyhnutné nielen pre transatlantické spoločenstvo, ale celý svet," vyhlásil pred vrcholnou schôdzkou Prodi.

PRAVDA

obsah | svět - svet