Bush chce půjčit Česku na stíhačky

Americká vláda v čele s prezidentem Georgem Bushem ve čtvrtek vyzvala Kongres, aby schválil půjčku pro Českou republiku. Za úvěr ve výši 550 milionů dolarů přibližně 15 miliard korun) by si česká armáda měla nakoupit 14 použitých stíhaček F-16.

Dvanáctiletou půjčku, o které bude jednat Kongres, by podle Joshe Boltena, Bushova poradce pro vnitropolitické záležitosti, mohla Česká republika použít na výcvik, zbraně a logistickou podporu pro letouny, a to i v případě, že by nakoupila stíhačky F-16 či F-18 z Belgie, Nizozemska, Turecka či Kanady.

Představitelé českého ministerstva obrany zatím nabídku nechtějí komentovat. Podle náměstka ministra Jana Váni mají státy, které Česko kvůli stíhačkám oslovilo, na předložení nabídek čas do konce října. "Jsme rádi, že americká vláda, připravuje svoji nabídku. Očekáváme, že ji předloží do 30. října, podobně jako ji zřejmě předloží další země," řekl dnes Váňa.

"Uvidíme, co bude. Myslím, že není seriózní před ukončením přijetí všech nabídek toto komentovat. Uvidíme, co bude, pak samozřejmě komentovat budeme," dodal ministr obrany Miroslav Kostelka.

Ochrana českého nebe, zn. levně

Česká vláda oslovila celkem devět zemí, které měly navrhnout, jak by mohla "levně" bez nákupu nových stíhaček střežit vzdušný prostor nad republikou. Belgičané, Nizozemci a také Turci zřejmě mohou přijít s letadly F-16 Falcon. Stejný letoun mohou nabídnout i Američané, kteří kromě toho mohou přijít také s letadly F/A-18 Hornet podobně jako Kanada. U Francouzů jsou nejpravděpodobnější stíhačky Mirage 2000, Němci zase mohou nabídnout stroje F-4 Phantom a Švédové JAS-39 Gripen.

Původně se počítalo i s Brity, kteří chtěli předložit stíhačky Tornado F3. Británie ale do soutěže nepůjde. Před časem oznámila, že nemůže splnit zadané podmínky.

Jedním z hlavních bodů zadání je, že na provoz starších půjčených stíhacích letounů může ministerstvo obrany dát od roku 2005 přibližně 1,5 miliardy ročně. Kromě finančního stropu je další podmínkou ministerstva, že nadzvukové stroje musejí být lepší než stíhačky MiG-21, které má česká armáda nyní a jejichž životnost skončí právě v roce 2005.

Nabídky posoudí ministerstvo obrany a do 30. listopadu je předloží společně s doporučením vládě. Kabinet poté rozhodne o tom, jakým způsobem bude země chránit svůj vzdušný prostor po přechodnou dobu, než nakoupí nové stíhačky.

Česká armáda výhledově počítá s pořízením 24 nových nadzvukových letounů. Tím by se podle odborníků vyřešil problém ochrany vzdušného prostoru na dobu 25 až 30 let. Nové stíhačky by se mohly nakupovat někdy v roce 2009. Vzdušný prostor by mohly začít střežit spíše později, hovoří se o roce 2012.

Čeští armádní letci se původně těšili na 36 švédsko-britských letounů JAS-39 Gripen. Právě tyto stroje vyšly vítězně z tendru, který byl ale často napadán pro svou neprůhlednost. Několik let trvající nákup ale nakonec definitivně spláchly loňské povodně, kvůli kterým musela vláda šetřit.

(r)

obsah | svět - svet