Světový trenér roku? Možná Brückner

Dva velké favority na přední umístění ve světových individuálních anketách má český fotbal. Už dlouho se mluví o Zlatém míči pro Pavla Nedvěda. Další ze strůjců úspěchů národního týmu, kouč Karel Brückner, by se zase mohl stát nejlepším trenérem světa.

Podívali se na sebe a objali se. Dva muži, které oslavují fanoušci. Kapitán Pavel Nedvěd a trenér Karel Brückner. Vůdci české fotbalové reprezentace takto ve Vídni oslavili vítězný konec tažení na EURO 2004 v Portugalsku. Na přelomu roku jim možná bude gratulovat celý svět. Nedvěd se s každým zápasem přibližuje oslnivému lesku Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V jeho záři se ovšem trochu zapomíná na to, že obrovskému individuálnímu úspěchu je blízko i Brückner.

Mezinárodní federace fotbalových statistiků a historiků (IFFHS) totiž v lednu vyhlásí výsledky ankety Nejlepší reprezentační trenér roku. "Karel má určitě šanci na vítězství," říká Jozef Chovanec. Právě bývalý reprezentační trenér a současný kouč Příbrami zaznamenal v anketě, která se vyhlašuje od roku 1996, dva velké úspěchy. V roce 1999 stanul na druhém místě, o rok později skončil šestý. Cenu za druhé místo, stříbrný fotbalový míč, má dodnes na čestném místě mezi trofejemi. "Moc si jí vážím. Je to nejvyšší ocenění, které jsem získal," vzpomíná Chovanec. "Držím Karlovi palce, aby se stal dalším takto oceněným Čechem," dodává příbramský trenér.

Právě srovnání bilancí obou trenérů v nejúspěšnějších letech ukazuje Brücknerovy velké šance. V roce 1999 sehrála reprezentace pod Chovancem 11 střetnutí a prohrála jen v Polsku. Tým zakončil impozantní jízdu kvalifikací na EURO 2000. V té neztratil ani bod a dvakrát zdolal největšího konkurenta Skotsko. K tomu přidal výhru v přátelském utkání v Belgii a remízu v Nizozemsku. Letos Brücknerovi svěřenci tato čísla ještě překonali.

Neprohráli žádný z osmi duelů. Jedinou remízu si připsali v kvalifikaci na půdě Nizozemska. V rozhodujícím střetnutí pak doma "Oranjes" porazili. K tomu přidali dvě nesmírně cenná vítězství v přátelských zápasech - s mistrem Evropy Francií a s Tureckem, bronzovým medailistou z posledního MS.

Vyšperkované statistiky jsou přitom pro úspěch velmi důležité. IFFHS je uznávanou a prestižní institucí, jež velmi pečlivě mapuje fotbalovou scénu. "Jsou to odborníci, kteří sledují světové dění a zjišťují veškeré detaily. Velkou roli tehdy hrálo, že můj tým byl na druhém místě žebříčku FIFA," připomíná Chovanec. Do nominace IFFHS zahrnuje trenéry finalistů kontinentálních šampionátů a OH, semifinalisty mistrovství světa a kouče nejlepších celků podle žebříčku FIFA. V tomto roce se ovšem hrál jen Zlatý pohár severoamerické federace CONCACAF, který vyhrálo Mexiko.

Chovanec: Hlasující oceňují skvělou hru

Hodnocení FIFA tedy bude letos velmi důležité. Česko v tuto chvíli patří do elitní desítky (9. místo). Hlasující musí do svých lístků vyplnit nejméně tři jména z nominace, k nim mohou přidat jedno podle vlastního uvážení. Velké fotbalové země mají v anketě dva hlasy, ostatní jeden. To by mohlo být Brücknerovo minus. Vždyť Jozef Chovanec v roce 1999 prohrál s brazilským koučem Wanderleyem Luxembourgem. "Malá nevýhoda to možná je, ale členové federace jsou velmi sportovní a uznalí. Oceňují skvělou hru," poznamená Chovanec. Právě moderní herní styl českého týmu si vysloužil uznání od světových odborníků.

A nejen od nich. "Když za ním přijdu do kanceláře, říkám mu - Čárli, ty nejsi nejlepší v Evropě, ty jsi nejlepší na světě. Myslím to naprosto vážně, výsledky nejsou náhodné," soudí zkušený olomoucký trenér Petr Uličný. "Není to obyčejný trenér, ale trenérský pantáta. A to už je na Moravě hodně velké slovo," dodá Uličný. V Brücknerově kanceláři na olomouckém stadionu je kout s řadou trofejí. V lednu možná přibude další. Ale šedovlasý kouč na nich příliš nelpí. "Mám je tady jako dekoraci, když přijdou návštěvy," říká s úsměvem.

Favorité ankety reprezentační trenér roku

jméno (reprezentace) žebříček FIFA

1. Jacques Santini (Francie) 2.
2. Karel Brückner (Česko) 9.
3. Ricardo Lavolpe (Mexiko) 5.
4. Carlos Parreira (Brazílie) 1.
5. Sven-Göran Eriksson (Anglie) 6.
6. Rudi Völler (Německo) 9.
7. Giovanni Trapattoni (Itálie) 11.
8. Marcelo Bielsa (Argentina) 4.
9. Iňaki Saez (Španělsko) 3.
10. Dick Advocaat (Nizozemsko) 7.

Poznámka: Česko a Německo mají v žebříčku FIFA momentálně stejně bodů, proto jsou na stejné pozici.

MARTIN FILIP, JIŘÍ JAKOUBEK

obsah | svět - svet