Telička: O mém odchodu mi řekl kamarád

Český komisař Pavel Telička se o tom, že by jej měl v evropské exekutivě od listopadu vystřídat dosavadní premiér Vladimír Špidla, nejprve dozvěděl od kamaráda, až pak s ním hovořil Stanislav Gross. Premiér Špidla se neozval.

Představitelé koaličních stran se dnes dohodli na Špidlově nominaci na funkci evropského komisaře; Špidla řekl, že takovou nabídku přijme. "Byl jsem informován od jednoho ze svých kamarádů z Prahy, který to zachytil v médiích. Předseda Gross mě kontaktoval po koaličních jednáních a tiskové konferenci (...) Hovořili jsme velmi stručně," řekl a Českému rozhlasu Telička.

Podrobnosti mají přijít na řadu při osobní schůzce, kterou Gross navrhl, možná už o víkendu. Komisaře však vývoj českých událostí zaskočil zrovna v době, kdy v Bruselu zastupuje v plnění povinností šéfa evropské exekutivy Romana Prodiho. Bez komentáře ponechal Telička spekulace, že možná od Grosse dostane nabídku vrátit se na místo velvyslance při EU.

Telička: Doufám, že změna bude k lepšímu

Teď se míní plně soustředit na další práci v EK. "Úvaha, co dál, je asi tak na říjen, kdy budu zvažovat nabídky a možnosti," řekl. Chce brát ohled i na svůj tým, jehož členové před třemi měsíci kvůli spolupráci s novým komisařem opustili svá předchozí působiště.

"Beru na vědomí fakta a fakta jsou jasná. Koalice jednala, koalice rozhodla (...) Premiér Špidla, který mě ještě jako velvyslance při EU navrhl do této funkce s mandátem do roku 2009, jak bylo schváleno, dospěl k závěru, že by chtěl tuto práci vykonávat (...) a že ji bude dělat z hlediska reprezentace ČR lépe než já. Nezbývá mi, než říci, že doufám, že tato změna bude dobrá, bude ku prospěchu této instituce (EK), unie, Evropy a samozřejmě obrazu ČR v ní," řekl. Osobní pocity sice nemá příjemné, nerad odchází od rozdělané práce, ale doufá, že se Špidlovi bude v komisi dařit.

Musím to komentovat jen serilně, ostatní by bylo neprofesionální

"Jsem ve složité situaci, než abych situaci komentoval jinak než sterilně, protože by to neodpovídalo profesionálnímu přístupu, navíc člověka, který zrovna zastupuje předsedu EK. Je to paradox, a o to je reakce složitější," podotkl. Reagoval tak na připomínku, že v komisi se pozastavují nad tím, že Česko během půl roku nominovalo již tři komisaře, Miloše Kužvarta, Teličku a Špidlu. Telička věří, že koaliční představitelé rozhodovali "na základě nejlepšího vědomí a svědomí".

Vyslovil ale pochybnost, zda "každý, kdo se na toto téma v posledních týdnech vyjadřoval, skutečně ví, o čem EK je, v čem práce komisaře spočívá". Do složení nové komise, která se ujme mandátu 1. listopadu, promluví nejen členské státy, ale i její nový předseda José Barroso. Telička sice před pár týdny zpracoval a dal k dispozici Barrosovým lidem svou představu o organizačním uspořádání a politickém programu EK, odpovídající Barrosovým názorům předneseným v Evropském parlamentu, ale učinil tak "bez jakéhokoliv nároku na cokoliv".

"Konzultace (o složení EK) ještě budou probíhat (...). Vím jedno jediné - já do nich nikterak zasahovat nebudu. A doufám, že mi nikdo nebude - tak jako bylo v případě poslance Kužvarta - podsouvat mydlení schodů. To není mým zvykem. Jestli někdo tehdy mydlil, tak jsem to rozhodně nebyl já - a nebudu," ujišťuje Pavel Telička. Je si sice vědom, že v Bruselu již získal jistý kredit, ale v zázraky nedoufá. "Já jsem člověk, který je připravenější na spíše negativnější scénář," řekl.

LIDOVKY

obsah | svět - svet