Česká televize v Chicagu slaví půl rok, slovenská rok

Za nedlouho uplyne půl rok od zahájení vysílání česko americké televize TV Herald v oblasti Chicaga. Vysílá každou neděli odpoledne na 28 kanále a na internetu. První rok vysílání slaví i slovenské vysílání v Illinois. Jaký byl podle ředitele Jana Honnera první půlrok televizního vysílání.

"V posledních šesti měsících jsme jezdili po různých státech unie, navštěvovali české festivaly a krajanské akce. Sbírali jsme kontakty a zkušenosti, abychom mohli prostřednictvím našeho vysílání sjednotit krajanskou komunitu. Diváky máme skutečně po celých USA."

Jak se šíří povědomí o existenci vaší televize, nakolik se na lidé naučili dívat?

"Vyšlo několik článků v novinách o naší televizi, byli jsme hosty v místních rádiích, spolupracujeme s kabelovou televizí....Lidé o nás vědí, především ti, kteří jsou organizovaní v nějaké krajanské organizaci. Na internetu máme dosud 30 000 návštěvníků, denně sleduje naši televizi po internetu (na adrese www.catvherald.com) 200 diváků."

Máte nějaké zpětné reakce od diváků? Píší vám?

"Určitě. Máme dopisy, telefonáty, emaily. Reakce jsou především kladné, ale zaznamenáváme i kritické hlasy, když se někomu třeba nelíbí hudba, kterou hrajeme. Snažíme se především udržovat v našich pořadech českou a moravskou kulturu. Faktem je, že vysíláme napůl česky a napůl anglicky a pro nově příchozí imigranti mohou mít při sledování problémy s angličtinou."

My jsme na začátku řekli, že české vysílání existuje půl roku, slovenské slaví rok...existuje mezi těmito dvěma kanály nějaká spolupráce?

"Spolupráce je velmi úzká. Především v poslední době, kdy vytváříme takovou česko slovenskou hodinku. Jedna půlhodina (slovenská) doplňuje tu druhou (českou). My vysíláme spíše pro střední a starší generaci, naopak slovenské vysílání především pro střední a mladší generaci. Dobře se navzájem doplňujeme a divák to ocení."

JAROMÍR MAREK

obsah | svět - svet