Tábor, kde sú Slováci, ostreľovali mínometmi

Tri mínometné granáty dopadli v pondelok v noci na heliport v tábore Charlie v irackom meste Hilla, kde sú aj slovenskí vojaci.

"Bolo to asi 250 metrov od nás, nikomu sa nič nestalo," povedal veliteľ slovenského kontingentu Karol Navrátil. Jeden granát vybuchol mimo tábora. Poľskí vojaci, ktorí boli na stráži, útočníkov nenašli.

Tábor v Hille je terčom útokov pomerne často. Slovenská základňa je blízko kuchyne asi v strede tábora. Útok na tábor nebol prvý a Slováci už dávnejšie okolo svojej základne vybudovali asi trojmetrový múr, na ubytovacie kontajnery pridali ďalšie drevo a vrecia s pieskom. "Proti mínometným granátom sme zabezpečení dobre. Samozrejme, záleží aj na šťastí, kde to spadne," hovorí Navrátil.

V čase útoku boli všetci naši vojaci v tábore. Veliteľ ich ešte pred Veľkou nocou kvôli bezpečnosti stiahol z terénu, kde odmínovávali polia. "Teraz opravujeme techniku, dostali sme zo Slovenska zásielku náhradných dielcov," hovorí veliteľ.

Tábor je často terčom útokov, lebo je priamo v meste a útočníci sa ľahko ukryjú. V najrušnejších obdobiach mávajú vojaci bojový poplach aj trikrát za noc.

Vlani na tábor raz zaútočili aj samovražední atentátnici. Pri akcii zahynulo najmenej 11 Iračanov, asi 100 ľudí bolo zranených, z toho 58 vojakov. Atentátnici sa na dvoch autách pokúsili vniknúť do tábora.

Okrem Španielov uvažujú o stiahnutí svojich vojakov z Iraku aj niektoré latinskoamerické krajiny. "Naše ministerstvo obrany zatiaľ neuvažuje o stiahnutí vojakov," povedal hovorca ministerstva Zenon Mikle.

(rf)

obsah | svět - svet