U protinožců se setkávají dvě generace krajanů

Šestnáct tisíc kilometrů od domova, v australském přístavním městě Sydney, se již několik let potkávají dvě generace Čechů. Ti starší sem utekli před komunistickým režimem, mladí ve věku jejich vnoučat přijíždějí za studiem či prací. Sydney je zkrátka nejoblíbenějším "českým" městem v Austrálii.

"Celý rok je tu příjemné teplo, relativně snadno seženete podnájem i práci," vysvětluje šestadvacetiletý Tomáš, který sem před čytřmi lety přicestoval společně se svou přítelkyní.

Vzdálenost, která ho dělí od Prahy, mu nijak nevadí - domů vůbec nejezdí.

Mladých lidí, kteří do Austrálie míří kvůli studiu angličtiny, práci nebo touze po dobrodružství, tu žijí stovky. Každých čtrnáct dnů se scházejí ve městě a pořádají diskotéku, kde se do půlnoci hrají výhradně české hity.

"Studuju ekonomický obor a nejraději bych tu zůstal ještě dlouho," vypráví Tomáš, který se ve volném čase věnuje surfování na vlnách. Stejně jako většina australských měst leží slunečné Sydney na mořském pobřeží a úroveň stresu je zde na první pohled nepoměrně nižší než v Evropě.

Nejlidnatější město Austrálie je u Čechů oblíbené i z dalších důvodů. Život a studium jsou tam pro ně nejlevnější," domnívá se úředník státu Victoria Lukáš Martin.

Mají-li si vydělat na studium a podnájem, musí ovšem trávit většinu dne v práci. "Znám jednu moc milou Češku. Je právnička, ale živí se tu uklízením stolů v restauraci," říká Agnus McCloy, kormidelník výletní lodi, která vozí turisty po přístavu ve městě. I navzdory časově náročné obživě se většina mladých vrací do čech až ve chvíli, kdy jim vyprší přidělené vízum.

Starší generace krajanů v Sydney zůstává mnoho desetiletí. "Ti, kteří se po převratu v roce osmdesát devět vydali do Čech, se zase postupně vrátili," vzpomíná čtyřiasedmdesátiletá Magda Truchlikova, která do Sydney emigrovala v roce 1968.

Společně se svým manželem Vladimírem jsou členy Sokola Sydney. "Do Čech a na Slovensko jezdíváme každý rok," říká čiperná důchodkyně, která svůj volný čas prý nejraději tráví v sydneyském kasinu. Český ministr zahraničí cyril Svoboda krajanům na návštěvě slíbil, že jeho úřad prozkoumá dopady možného zavedení dvojího občanství a usnadní možnost účastnit se českých voleb. Truchlikovi si však stěžují na bývalou vlast z jiného důvodu.

U českých a slovenských úřadů se již dlouho pokouší najít dokument z roku 1947, na jehož základě měla být panu Vladimirovi za hrdinství ve válce a práci pro londýnský exil udělena hodnost plukovníka a vojenské vyznamenání. Po nástupu komunismu o několik měsíců později byl ale zatčen a místo povýšení mu hrozilo vězení.

"Režim se vůbec nezměnil, jsou to stále stejní lidé," komentuje pan Truchlik české politické poměry. Slovenská tajná služba mu nechce dovolit do jeho spisu v archívu nahlédnout a dokumenty v Praze zase zatopila povodeň v roce 2002. Nyní čekají na rozmrazení v kontejnerech v Plzni. "Předpokládám, že jejich záchrana bude zdlouhavá a a ni se toho nedožiju," říká pan Truchlik.

HOSPODÁŘSKÉ NIVINY

obsah | svět - svet