Swoboda: SR môžu pozastaviť členské práva

Ak by po prípadnom víťazstve v prezidentských voľbách Vladimír Mečiar opakoval svoju politiku z rokov 1995 - 1998, mohli by Slovensku pozastaviť práva člena Európskej únie. V rozhovore pre Pravdu na to upozornil poslanec Európskeho parlamentu Johannes Swoboda. Swobodu, rovnako ako ďalších politikov, Mečiarov úspech v prvom kole nemilo prekvapil.

,,Únia sa tak môže zachovať, ak by naozaj došlo k nebezpečnému vývoju," povedal Swoboda. Podobný prípad nastal za druhej Mečiarovej vlády, keď únia pre neplnenie demokratických kritérií so Slovenskom ako s jedinou vtedajšou kandidátskou krajinou nezačala vstupné rozhovory.

Ak by Mečiar podľa Swobodu teraz ako nový prezident zásadne zasahoval do práce vlády a prejavoval známky ,,nedemokratického správania", tak by to mohlo prísť až tak ďaleko, že by únia mohla proti Slovensku uplatniť článok 7, obsiahnutý aj v návrhu ústavy únie. Podľa tohto článku každú krajinu, ktorá hrubo poruší pravidlá únie, môžu sankcionovať a tieto sankcie môžu viesť až k dočasnému pozastaveniu hlasovacích práv člena EÚ.

Brusel sa obáva Mečiara, ešte však verí v nápravu

Európu zarazil úspech bývalého slovenského premiéra v prvom kole prezidentských volieb. Bol to práve Vladimír Mečiar, za ktorého vlády prerušila Európska únia pre porušovanie politických kritérií rokovania so Slovenskom o vstupe, čo sa nestalo žiadnej inej kandidátskej krajine. I keď Mečiarovo prípadné zvolenie za prezidenta Slovenska už asi sotva odvráti vstup krajiny do EÚ, mohlo by skomplikovať Slovensku jeho fungovanie v únii.

Samotní bruselskí úradníci sú zatiaľ zdržanliví v odhadovaní negatívneho vplyvu jeho prípadného víťazstva na členstvo Slovenska v Európskej únii či NATO. ,,Čo môžem povedať, je, že verím, že Slovensko nevybočí z danej trate zavádzania právnych princípov daných právom Európskej únie," povedal tlačový hovorca Európskej komisie Diego de Ojeda. ,,A verím, že Slovensko dokončí proces vstupu do Európskej únie. Zatiaľ nemáme žiadny dôvod myslieť si, že by to tak nemalo byť."

Dodal, že komisiu nezaujímajú ani tak výsledky volieb či prvé kolo volieb, ale predovšetkým to, či voľby prebehli demokraticky, a ak áno, či zvolení politici uskutočňujú politiku v súlade so zákonmi únie. ,,Je pravda, že politika pána Mečiara v období, keď bol ešte premiérom, spomalila Slovensko na ceste k vstupu do Európskej únie. Nemusí však nevyhnutne znamenať, že princípy, ktoré praktizoval v minulosti, sa prenesú aj do budúcnosti."

,,Nemám z toho radosť, zvolenie pána Mečiara nebude dobré pre Slovensko," povedal poslanec Európskeho parlamentu Johannes Swoboda z Rakúska, ale dodal, že ho volebný výsledok neprekvapil. ,,Asi najviditeľnejší efekt prípadného zvolenia pána Mečiara nebude ani tak na samotnú Európsku úniu, ale najmä na pozíciu Slovenska, ktoré to môže v EÚ výrazne oslabiť," povedal Swoboda.

,,Slovensku to určite zasadí ranu, pretože Mečiar má v Bruseli veľmi zlú reputáciu a všetci si stále pamätajú, čo urobil," povedala Heather Grabbeová z Centra pre európsku reformu. Pripomenula, že počas jeho vlády na Slovensku vydala Európska únia dokonca demokratický demarš, čiže kritiku Mečiarových nedemokratických krokov. ,,A to je niečo, čo nikdy predtým žiadnej kandidátskej krajine neurobili," hovorí Grabbeová. Oproti Mečiarovi nevyvolalo meno Ivana Gašparoviča, ktorý tiež postúpil do druhého kola, zďaleka také reakcie, i keď Gašparovič stál veľa rokov Mečiarovi po boku. Gašparovič je však v Bruseli málo známy, na rozdiel od Mečiara, ktorý sa stal symbolom korupcie a autoritárstva, ktoré Slovensko takmer pripravilo o členstvo v Európskej únii a NATO.

Iní európski politici však už teraz varujú úniu pred prehnanými reakciami. ,,Dúfam, že EÚ bude dostatočne otvorená a nebude robiť predčasné závery. Pokiaľ bude Slovensko robiť politiku, ku ktorej sa zaviazalo, nemalo by hrať takú veľkú úlohu, kto je prezidentom," povedala poslankyňa Európskeho parlamentu Ursula Stenzelová z Rakúska. ,,A určite sa hádam nedočkáme niečoho takého stupídneho, ako bolo udelenie sankcie Rakúsku (po tom, čo strana slobodných Jorga Haidera sa stala súčasťou vládnej koalície)," uviedla.

HANA LEŠENAROVÁ

obsah | svět - svet