Stoiber: Jen ČR neuznala temné stránky své historie

Zrušení Benešových dekretů jako bezpráví, které nepatří do Evropské unie, dnes na sudetoněmeckém srazu požadoval bavorský ministerský předseda Edmund Stoiber. V projevu, oceňovaném potleskem a souhlasnými výkřiky, řekl, že Česko musí odsoudit vyhnání. Dokud to Praha neučiní, nemůže očekávat jeho oficiální návštěvu. Česká republika podle Stoibera také jako jediná středoevropská země neuznala temné stránky své historie a zásluhy vyhnanců o evropské sjednocení.

Praha Stoibera neuvidí

"Chceme Evropu, v níž vyhnanecké dekrety nebudou mít místo. Měly už dlouho ležet na smetišti dějin a teď naopak byly v roce 2002, v předvečer rozšíření EU českým parlamentem demonstrativně posíleny. Teď už asi víte, proč tam nepojedu," řekl Stoiber a označil krok českého parlamentu za nepřijatelný.

Praha podle něj nemůže čekat, že diskuse o dekretech utichnou po vstupu do EU. "Dekrety jsou nyní evropskou záležitostí. Jestli Češi doufají, že teď budou mít pokoj, pak jim musím říci: Teď začíná nová diskuse, ve společné EU, v evropském prostoru," prohlásil bavorský premiér.

Česká republika podle něj jako jediná středoevropská země neuznala temné stránky své historie a zásluhy vyhnanců o evropské sjednocení. "Já to ale očekávám v Evropě 21. století od všech. Nejenom od Estonska, ale také od českého premiéra. To lze očekávat, a o to se budeme zasazovat," hřímal Stoiber.

Podobné rozhořčené kritiky se dočkal i amnestijní zákon z roku 1946, který českému obyvatelstvu promíjel mimo jiné zločiny divokého odsunu. "Něco takového nepatří do Evropy. To musí pryč, za to budeme bojovat. Pět let, deset let, patnáct let, a jednou se nám to podaří," apeloval za potlesku shromážděných.

Smíření po bavorsku

Bavorský premiér ocenil rozšíření EU, ač nezapomněl připomenout, že europoslanci CSU hlasovali proti přijetí Česka do EU právě kvůli neochotě Prahy zrušit Benešovy dekrety.

Podtrhl, že díky EU se státy znepřátelené po druhé světové válce v novodobé historii smířily. V projevu se ale odchýlil od psané verze, jež ve větší míře než nakonec Stoiberův projev, zdůrazňovala kladné stránky evropského sjednocení a historii česko-německého soužití.

Bavorský premiér a předseda křesťanskosociální CSU, pro kterého představují odsunutí Němci významnou voličskou skupinu, také tradičně kritizoval berlínskou rudozelenou vládu, že o vyhnance nedbá, a slíbil, že po příštích volbách se situace změní a na sudetoněmeckých dnech se sudetští Němci dočkají i návštěvy spolkového kancléře. Podle pozorovatelů je ale třeba posuzovat Stoiberův projev i prizmatem blížících se voleb do EP.

Centrum proti vyhánění má podporu nového prezidenta

Stoiber podpořil i zřízení Centra proti vyháněním v Berlíně. Chce jej zbudovat německý Svaz vyhnanců (BvD), jehož šéfka Erika Steinbachová sraz také navštívila. Podle Stoibera podporuje centrum i budoucí německý prezident Horst Köhler. "Snad ta záležitost získá větší rychlost, když se o to zasazuje sám spolkový prezident," prohlásil Stoiber. Bavorská vláda chce podle něj prosadit zřízení programu EU na péči o vyhnanecké oblasti. Vyslovil se i pro zmínku o křesťanských hodnotách v ústavě EU.

(iln)

obsah | svět - svet