Sudetští Němci chválili premiéra Paroubka

V nezvykle smířlivé atmosféře se odehrál tradiční sraz sudetských Němců v Norimberku. Bavorský premiér Edmund Stoiber si přál, aby jakákoliv budoucí česká vláda pokračovala ve vzájemném přibližování.

Na shromáždění ocenili premiéra Jiřího Paroubka za nynější vládní projekt shromažďování osudů českých Němců - aktivních bojovníků proti fašismu. Stoiber také jmenoval například pamětní tabuli na odsun v Ústí nad Labem, nebo snahu vybudovat v Ústí nad Labem muzeum Collegium Bohemicum připomínající dějiny Němců v severních Čechách.

Jako signály zlepšení vidí i návštěvu mluvčího landsmanšaftu Johanna Böhma v Lidicích, návštěvu českých senátorů v Sudetoněmeckém domě a skutečnost, že čeští historici a vědci se více věnují tématu odsunu a historii Němců v České republice.

"Je to nový tón z České republiky. Je-li to historická šance, chci ji využít," slíbil Stoiber, který se opatrně dotkl patové povolební situace v Česku. "Velmi doufám, že nová česká vláda, ať už ji povede kdokoliv, bude pokračovat v této linii," řekl bavorský premiér, pro kterého jsou sudetští Němci významnou skupinou voličů.

Stoiber slíbil, že až pojede do Česka na oficiální návštěvu, nebudou v jeho delegaci chybět sudetoněmečtí zástupci. Nanovo vyzval Prahu, aby zrušila amnestijní zákon z roku 1946, který promíjel Čechům i zločiny spáchané při takzvaném divokém odsunu.

"Jeho zrušení nic nestojí, mělo by stěží praktické důsledky, ale velký morální dopad," apeloval a dotkl se i otázky Benešových dekretů: "Jsou mezi námi i bariéry, jsou to otevřené sudetoněmecké otázky. Smíření je těžké, stojí-li mezi námi Benešovy dekrety jako jakási Železná opona," řekl.

LIDOVKY.CZ

obsah | svět - svet