České stamilióny Asii pomohly dětem a rybářům

Češi věnovali jihovýchodní Asii zasažené loňským zemětřesením prostřednictvím největších humanitárních organizací více než 357 miliónů korun. Peníze už měsíce pomáhají postiženým v Thajsku, Indonésii a na Srí Lance. Stovky rybářů díky darům dostaly nové lodě; tisíce dětí zasedly znovu do školních lavic.

Nejvíce prostředků v ČR shromáždily dvě organizace - Člověk v tísni (téměř 130 mil. Kč) a ADRA (téměř 115 mil. Kč). Následují Česká katolická charita (60 mil. Kč), Dětský fond OSN UNICEF (téměř 38 mil. Kč) a Český červený kříž (14 mil. Kč).

Nákup lodí, oprava škol

Člověk v tísni si pro své působení vybral Srí Lanku, druhou nejpostiženější zemi. Spolu s partnerskou německou organizací se podílí na dlouhodobém a komplexním projektu pomoci pro 2300 rodin. Ten zahrnuje stavbu přechodných obydlí (1000 ks tzv. Shelters), distribuci sad nářadí, zaměstnávání domorodců při práci na obnově poničené oblasti. Jako mzda je jsou jim vypláceny tři USD (asi 69 Kč) na den na osobu.

Česká organizace v rámci projektu obnovy živnosti také dodala tamním rybářům prvních 150 mořských kánoí spolu s sítěmi a buduje 200 provizorních tříd pro 12 000 dětí.

ADRA peníze vybrané v ČR rovněž používá nejčastěji na obnovu vzdělávací sítě a projektu obnovy obživy pro postižené. Za 12 miliónů korun například nakoupila rybářům lodě v Thajsku.

V Indonésii zase vsadila na školy; za rekonstrukci 17 vzdělávacích institucí hodlá v budoucnu ve městě Meuluboh v západním Acehu zaplatit vůbec největší částku z peněz vybraných v rámci své sbírky: téměř 34 mil. Kč.

Pomáhali velcí i malí

Česká katolická charita zatím prostředky ze sbírky investovala při rekonstrukci střední školy MAN 2 ve městě Banda Aceh. V Indonésii se stará navíc o volnočasové aktivity dětí v uprchlických lokacích. Srílanští rybáři zase dostali díky českým darům nové lodě.

UNICEF a Český červený kříž investovaly vybrané prostředky prostřednictvím svých nadnárodních poboček. Sumy pokryly například nezbytnou prvotní pomoc po katastrofě: vodu, hygienické potřeby a jídlo.

Vedle velkých organizací pomáhají jihovýchodní Asii také menší projekty. Plavidla pro thajský ostrov Phi Phi zajistila i advokátní kancelář Procházka/Randl/Kubr. Vybrala téměř čtvrt miliónu Kč. Rybáři na Phi Phi tak získali čtyři lodě: Kunratice, Pardubice, HC Spartu a Chrudim. Plavidla před časem pomáhala i ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi, jenž uvízl na moři.

Živly zabily až 313 tisíc osob

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály udeřilo u břehů indonéského ostrova Sumatra 26. prosince 2004 v 01:58 SEČ (07:58 místního času). Tragické statistiky obětí se rozcházejí. Podle AP však mohlo zahynout až 313 tisíc osob.

Pohroma postihla 11 zemí: Indonésii, Srí Lanku, Indii, Thajsko, Maledivy, Malajsii, Barmu, Bangladéš, Keňu, Somálsko a Tanzanii. Zemřelo téměř 1250 turistů, nejvíce Němců a Švédů. Oficiální statistiky uvádějí v případě českých občanů pět mrtvých a tři pohřešované.

LENKA HLOUŠKOVÁ , NOVINKY

obsah | svět - svet