SR podporuje integračné ambície Ukrajiny

Minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Viktorom Juščenkom. Politici hovorili o integrácii Ukrajiny do európskych a euroatlantických štruktúr.

Šéf slovenskej diplomacie osobne odovzdal najvyššiemu predstaviteľovi Ukrajiny pozvanie od prezidenta SR Ivana Gašparoviča na oficiálnu návštevu Slovenska, informoval tlačový odbor MZV SR.

Na rokovaniach s ukrajinským partnerom Borisom Tarasiukom sa obaja ministri venovali otázkam dvojstranných vzťahov a problematike európskej integrácie. Vzájomné vzťahy označili za bezproblémové. Potvrdili záujem ďalej rozširovať spoluprácu, predovšetkým v ekonomickej oblasti a programoch cezhraničnej spolupráce. Dohodli sa aj na revitalizácii činnosti viacerých slovenskoukrajinských zmiešaných komisií.

Ukrajinská strana potvrdila, že čo najskôr ukončí práce potrebné na otvorenie hraničného priechodu Veľké Slemence - Mali Slemenci.

Minister Kukan ubezpečil partnera o slovenskej podpore eurointegračných ambícií Ukrajiny. SR je pripravená pomôcť Kyjevu pri implementácii akčného plánu UkrajinaEÚ. Obaja šéfovia diplomacií sa dohodli, že táto otázka bude nosnou témou stretnutia podpredsedu vlády SR pre európsku integráciu Pála Csákyho s podpredsedom ukrajinskej vlády pre európsku integráciu Olehom Rybačukom, ktoré sa uskutoční 14. apríla v Kyjeve. Eduard Kukan sa počas návštevy stretol aj s predstaviteľmi významných mimovládnych organizácií. Hovoril s nimi o úlohách mimovládneho sektora na Ukrajine v podmienkach transformujúcej sa spoločnosti i o slovenských skúsenostiach z tohto procesu.

Minister Kukan ukončil oficiálnu dvojdňovú návštevu Ukrajiny a odletel späť na Slovensko.

PRAVDA

obsah | svět - svet