Špidla jednal s Bushem o Iráku a s Rumsfeldem o stíhačkách

Premiér Vladimír Špidla při své první oficiální návštěvě Spojených států s prezidentem Georgem Bushem jednal mimo jiné i o zapojení českých firem do obnovy Iráku. Ve středu se měl sejít s ministrem obrany USA Donaldem Rumsfeldem. Sešel se s ním již v úterý a seznámil ho s reformou ozbrojených sil České republiky.

Prezident Bush doporučí americkým firmám, aby s českými společnostmi zahájily vážná jednání o jejich zapojení do poválečné obnovy Iráku, sdělil novinářům premiér Vladimír Špidla. "Máme velké zkušenosti s těžbou ropy, se stavbou ropných rafinérií, či výstavbou silnic," uvedl premiér a naznačil tak možné okruhy budoucí spolupráce s americkými firmami.

Jednání nejvyššího představitele Spojených států s českým premiérem v Bílém domě se z původních 30 minut protáhlo na bezmála jednu hodinu. "To jednání se odehrávalo ve vysloveně přátelské a srdečné atmosféře," řekl Špidla novinářům po setkání s Bushem.

S Rumsfeldem o stíhačkách

Premiér Špidla se v úterý setkal i s ministrem obrany USA Donaldem Rumsfeldem. Jejich společné jednání bylo přitom naplánováno na středu, z časových důvodů však bylo přeloženo na dnešek. Předseda české vlády ministra seznámil s návrhem reformy českých ozbrojených sil, ve kterém je obsažen i plán na pronájem stíhaček pro české letectvo.

Podle dřívějších informací z ministerstva obrany se na českou delegaci ve Spojených státech chystala doslova masáž výhodnými nabídkami stíhaček F-16 firmy Lockheed Martin a F/A-18 od Boeingu. "Byli jsme upozorněni, že jedním z hlavních témat rozhovorů o obraně a bezpečnosti budou stíhačky. Spojené státy mají velký zájem, aby Česko pořídilo právě jejich letouny - a to buď nové, nebo případně olétané. Jsou ochotny poskytnout výhodné finanční podmínky," řekl na konci minulého týdne Právu přední činitel českého ministerstva obrany. Spojené státy kritizovaly ČR za neprůhlednost dřívějšího výběrového řízení, ve kterém zvítězila skupina Gripen. Toto řízení bylo zrušeno také proto, že ČR nemá na nákup tolika stíhaček nyní peníze. Šéf Pentagonu k tomu prý poznamenal, že samotné rozhodnutí, jaké stroje ČR v budoucnu nakoupí, je na české straně.

JIŘÍ ROŠKOT, NOVINKY

obsah | svět - svet