Europarlament ohodnotil Špidlu vcelku příznivě

Celkově pozitivní vysvědčení ze svého zářijového slyšení si ve středu od dvou výborů Evropského parlamentu (EP), kde vystupoval, odnesl Vladimír Špidla, český kandidát na komisaře pro sociální věci. Vyplynulo to z dopisů adresovaných předsedovi EP Josepu Borrellovi.

"Pan Špidla disponuje integritou a nezbytnými znalostmi, aby se ujal úřadu komisaře," napsal Ital Ottaviano del Turco, předseda výboru pro zaměstnanost a sociální věci.

"Chce-li uspět, musí ovšem podle názoru členů výboru přesvědčit evropské občany o výhodách silného sociálního modelu," zdůraznil dále del Turco s tím, že jeho výbor bude práci eurokomisaře bedlivě sledovat. Od Špidly hlavně očekává, že své vytyčené komisařské priority bude plnit "se zápalem a dynamikou".

Kritika Slovenky

Kritičtěji vyzněl posudek výboru pro práva žen a rovnost pohlaví. Jeho slovenská předsedkyně Anna Záborská (KDH) shrnula, že dojem, který Špidla udělal vzhledem ke svým profesionálním schopnostem a osobním kvalitám, byl sice "povzbudivý", avšak zároveň je podle ní "politováníhodné, že jeho odpovědi na některé otázky nebyly úplné, jako například o situaci žen v Turecku", napsala.

Výbor by proto uvítal, kdyby komisař k této problematice předložil písemnou zprávu. Špidla slyšení označil za hlubokou zkušenost. "Jsem potěšen, že oba výbory jsou přesvědčeny, že mám schopnost úspěšně vést portfolio," uvedl komisař.

JIŘÍ RŮŽIČKA, JAN ROVENSKÝ , PRÁVO

obsah | svět - svet