Odsunutí chtějí vysoudit majetek na Polsku i ČR

Vysoudit majetek zkonfiskovaný odsunutým Němcům v Polsku, ČR a v Rusku (Kaliningrad) chce firma Preussische Treuhand GmbH & Co., kterou založil Slezský landsmanšaft. Zatím je jejím cílem "shromáždit, spravovat a právně prosazovat individuální majetkové nároky v oblastech, které dnes patří k Polsku, ČR a k Rusku". Inforoval německý deník Die Welt.

Treuhand, jehož předsedou dozorčí rady je šéf landsmanšaftu Rudi Pawelka, rozesílá formuláře, do kterých mají odsunutí zaznamenat "pozemkové vlastnictví ve východním Německu" - v záhlaví formuláře stojí "Zajistěte právní doklady pro Vaše pozemkové vlastnictví ve východním Německu! (Východní a Západní Prusko, Gdaňsk, Pomořany, Neumark, Slezsko, Sudety)".

Zájemci si mohou koupit akcie podniku, který chce nejdříve vést v uvedených státech "vzorové procesy". Pokud v nich nedojde " k politicky přijatelnému řešení", bude následovat žaloba u Evropského soudního dvora a hromadné žaloby v USA.

Taktika je následující - nejdříve vyvolat "lehčí případy", kde jde o majetek přistěhovalců, kteří přišli do SRN v posledních letech a poté přejít na případy odsunutých po válce. Zároveň budou vznášeny nároky na odškodnění od Spolkové republiky, jejíž vláda se odmítá brát za jejich zájmy. Na internetu je pak "privátní" rada odsunutým posílat urychleně německému ministerstvu financí své nároky "již předtím, než se Polsko 1. května 2004 stane členem EU".

Poláci nechtějí o procesech ani slyšet

Zatím se jich údajně shromáždilo za šest miliard eur, ale Berlín to nepotvrdil. Polští odborníci dávají žalobám u polských soudů jen malou šanci, "protože neexistuje žádný právní základ k navrácení majetku ani k odškodnění". Mluvčí polského ministerstva zahraničí Boguslaw Majewski považuje za "znepokojivý signál", jestliže je některými silami Německo nyní vydáváno za oběť války. "Polské válečné účty nebyly nikdy náležitě vyrovnány", řekl a dodal, že jestliže by mělo dojít k procesům před nezávislým soudem v Polsku, "využijeme této příležitosti a připomeneme, jak se dějiny odehrály."

Šéfka Svazu vyhnanců (BdV) a poslankyně CDU Erika Steinbachová ve Weltu tvrdila, že její svaz nemá s firmou nic společného. Přitom zástupce Steinbachové Hans-Günther Parplies je členem dozorčí rady Treuhandu a Pawelkův landsmanšaft je členem BdV. Sekretariát má Treuhand v kanceláři Východopruského landsmanšaftu v Düsseldorfu. Firma, která byla v lednu zanesena do obchodního rejstříku v Bonnu, si tehdy dala za cíl shromáždit co nejdříve milión eur (32 mil. Kč), což se jí zatím zdařilo z poloviny a pokud jde o členy, počítá je zatím na stovky.

JAN KOVAŘÍK, DPA

obsah | svět - svet