Sobotka v Bruselu hájí restaurace

Ministr financí Bohuslav Sobotka právě v těchto dnech vyjednává v Bruselu výjimku pro české restaurace po vstupu do Evropské unie. Až čtvrtině by totiž v případě zvýšení DPH hrozil zánik. Ceny jídla a pití v českých restauracích a hospůdkách by mohly zdražit až o dvacet procent. To může nastat ještě letos, pokud se služby ve stravování přesunou ze snížené 5procentní sazby daně z přidané hodnoty do základní 22procentní.

"Usilujeme o to, aby stravovací služby v každém případě zůstaly ve snížené sazbě DPH," sdělil Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financní.

"Zdražit by museli všichni. Předpokládám, že zvýšení cen by se pohybovalo mezi 17 až 20 procenty," uvedla Mirka Luprichová, prezidentka Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu. Analytici jsou však optimističtější. "Nepředpokládáme, že by došlo k růstu cen o víc jak deset procent. Vyšší zvýšení nedovoluje současná silná konkurence," upozornil Jaromír Beránek, šéf analytické firmy Mag Consulting, která se zabývá cestovním ruchem.

V současné době v Česku podniká více než 40 tisíc stravovacích provozoven. Právě kvůli velká konkurence a snaze udržet nižší ceny by se mohli někteří podnikatelé především ve slabších regionech dostat do finančních potíží. "Podle našich analýz by přesun stravovacích služeb do základní 22procentní sazby DPH pro čtvrtinu českých podnikatelů v pohostinství znamenal konec. A to především v regionech, kde by zvýšení ceny nebylo přijatelné pro místní zákazníky," poznamenala Luprichová.

Pokud ministr financí Sobotka v Bruselu uhájí výjimku pro české restaurace není však vše vyhráno. Jeden z koaličních návrhů na úpravu daně z přidané hodnoty mluví o zvýšení pětiprocentní sazby na sedm procent. V takovém případě by došlo pouze k mírnému zdražení.

Jak se tedy projeví ať již jakákoliv změna DPH na cenách jídla a pití v českých restauracích bude záležet na jednotlivých podnicích a jejich maržích. "Dojde-li ke změně DPH, musíme vyhodnotit, jaký bude mít tato úprava vliv na naše podnikání. Samozřejmě, že usilujeme o to, aby ceny našich produktů a služeb byly dostupné pro co nejširší skupinu obyvatel. Nicméně při snaze o udržení kvality zvyšování DPH vyvolává silný tlak na konečnou cenu pro spotřebitele," upozornila Drahomíra Jiráková, mluvčí McDonald`s ČR a SR.

JITKA ZNAMENÁČKOVÁ

obsah | svět - svet