Handy: Malé Slovensko má veľké srdce pre alianciu

Členstvo Slovenska v aliancii sa stane dôležitou pridanou hodnotou v boji proti terorizmu. Uviedol to v rozhovore pre Pravdu George Handy, americký politológ a odborník na Slovensko zo Strediska pre strategické a obranné štúdie vo Washingtone.

V čom spočíva význam rozšírenia aliancie aj o Slovensko?

- Pozrime sa na hrozbu terorizmu a vnímajme veci v súvislostiach. Za posledné dva roky obrovsky vzrástol význam získavania a výmeny spravodajských informácií. Nebezpečenstvo teroru zvýšilo potrebu koordinácie. Spoločne riadený postup proti tejto strašnej hrozbe má teraz význam, ako nikdy predtým v dejinách. Členstvo Slovenska v aliancii sa stane dôležitou pridanou hodnotou v boji proti terorizmu.

Je vstup do NATO nevyhnutný na to, aby Slovensko a ďalších šesť štátov garantovali svoju bezpečnosť? Nie je to možné bez členstva?

- Nie je to presné. Samozrejme, že keby ste boli len členom Európskej únie, ale nevstúpili by ste do NATO, určite by nenastala situácia, že aliancia sa nebude zaujímať o prípadné problémy Slovenska len preto, že jeho zástava neveje v Bruseli. Ak však Slovensko chce hrozbám predísť, odstrániť ich skôr, ako sa objavia, potom je členstvo v NATO základom bezpečnosti. V spojitosti s tým by som mohol zopakovať slová o koordinácii a výmene spravodajských informácií. Vo svete globálnych hrozieb je to pre Slovensko nevyhnutné.

NATO poskytne Slovensku bezpečnostný dáždnik, lenže čo, naopak, taká malá krajina dokáže ponúknuť aliancii?

- Slovensko je síce malé, má však veľké srdce pre hodnoty aliancie. Obdivujem transformáciu armády za uplynulé štyri roky. Slovenská účasť v zahraničných misiách je vysoko cenená. Nevstupujete do aliancie ako menší alebo mladistvý štát, ale ako partner. Samozrejme, že plnenie záväzkov člena NATO bude závisieť aj od výšky výdavkov na obranu.

MIROSLAV ČAPLOVIČ, PRAVDA

obsah | svět - svet