Slovenští Češi si pozvali kandidáty do českých parlamentních voleb

Krajané na Slovensku uspořádali předvolební besedu, na níž pozvali kandidáty všech hlavních politických stran v Jihočeském kraji, do něhož budou volit zahraniční Češi. Do Bratislavy nakonec dorazili zástupci ČSSD a KDU-ČSL.

Besedu, která proběhla 25. dubna, zorganizoval KOČR (Klub občanů České republiky na Slovensku) v prostorách Unie žen v Bratislavě, jež využívají KOČR společně s bratislavskou pobočkou Českého spolku na Slovensku. Setkání mělo být určitým vodítkem pro zahraniční Čechy, kteří se od roku 2002 mohou voleb účastnit. Z jihočeských kandidátů přijel do Bratislavy poslanec za KDU-ČSL Jaromír Talíř a za ČSSD Vlasta Bohdalová. Diskutovalo se především o volebních programech, ale i o tom, co politici mohou udělat pro zahraniční Čechy. Mezi hlavní požadavky krajanů patří např. zavedení korespondenční volby, která byla nedávno v Poslanecké sněmovně těsně zamítnuta, a také zjednodušení již existující volební registrace.

Podle předsedkyně KOČR Jany Bratinkové je největším problémem to, že řadě českých občanů na Slovensku se nevyplatí jít k volbám, protože kromě osvědčení o českém občanství potřebují další český identifikační doklad, např. cestovní pas, jehož vyřízení je časově i finančně náročné, zejména pro starší občany. Krajané proto vznesli dotaz, zda by nešlo celou proceduru zjednodušit. Oba přítomní kandidáti přislíbili, že se otázkou budou zabývat. Při minulých parlamentních volbách v roce 2002 přišlo nejvíc voličů v zahraničí k volebním urnám v USA - 290. Na druhém místě bylo Slovensko, kde volilo 286 lidí, z toho většina na českém velvyslanectví v Bratislavě. Vzhledem k tomu, že generální konzulát v Košicích byl zrušen, na slovenském území se letos bude volit pouze v Bratislavě. Předsedkyně KOČR Jana Bratinková odhaduje, že letošní volební účast na Slovensku nebude o moc vyšší než při minulých volbách.

M. KRUPIČKA

obsah | svět - svet