Slováci slouží s Rakušany, Čechy i Maďary

V zahraničí působí 650 slovenských vojáků. Celkem ale vojenskými a pozorovatelskými misemi prošlo více než tři tisíce příslušníků armády.

Jsou zastoupeni v mírových misích od exotických končin východního Timoru přes Golanské výšiny nebo africkou Eritreu až po Kypr, Bosnu a Hercegovinu, Kosovo nebo Makedonii. Účast na mírových misích je dobrovolná. Zájem je značný a téměř vždy převyčuje možnosti. Slovensko má ve vyslaných jednotkách profesionální vojáky, ale i ty, kteří se na mise přihlásili z civilu a souhlasili s tím, na čas si obléct vojenskou uniformu. Láká je hlavně plat. Za každý měsíc si domů přinesou více než padesát tisíc slovenských korun. A vypláceni jsou v dolarech.

Slovenská politická scéna nemá k zahraničním misím vážnější výhrady. Výjimkou byla pouze kontroverze okolo červencového úmrtí slovenského pozorovatele v Makedonii. Ladislav Orsag najel autem na minu, která jej spolu s norským kolegou a albánským tlumočníkem odmrštila do sto metrů hluboké rokliny u Tetova na severozápadě Makedonie. Po výbuchu zůstal na cestě kráter o průměru dva metry a hluboký půl metru. I po tomto incidentu, který zvýšil celkový počet obětí z řad Armády Slovenské republiky (ASR) na mírových misích na čtyři, však Bratislava nakonec rozhodla o zvýšení účasti v mírových misích na Balkáně.

Kypr - Slováci velí Maďarům

Mediálně nejpopulárnější je nasazení slovenských chlapců v misi UNFYCIP na Kypru. Bratislava tu v červnu tohoto roku převzala po Rakušanech velení v jednom ze tří sektorů mise, která má za cíl zabezpečit dodržování příměří mezi znepřátelenými Řeky a Turky na ostrově. Na Kypru působí celkem 280 slovenských vojáků spolu se 113člennou rotou maďarské amrády. Je paradoxem, že se tyto dva národy podílejí na první společné akci od rozpadu rakousko - uherské monarchie právě na tomto etnicky rozděleném ostrově. A navíc velí Slováci. budapešť proti tomu nemá žádné námitky a sami vojáci ASR si svoje poslání na Kypru pochvalují.

Mise v exotických zemích

Běžný obyvatel slovenských kotlin pod Nízkými Tatrami by asi těžko dokázal odpovědět na otázku, kde leží Eritrea či Východní Timor, ale i v těchto vzdálených koutech planety působí vojáci a experti slovenské armády. V oblasti Afrického rohu má ASR celkem 157 příslušníků, kteří se podílejí především na odminování, úpravě terénu, cest a opravách mostů. Ve Východním Timoru v rámci mise UNTAET zase pracuje slovenská polní nemocnice. Donedávna byli Slováci i v jendotkách OSN na Golanských výšinách. Na pohraniční zónu mezi Izraelem a Sýrií tam v rámci rakouského praporu již od května 1998 působilo v některých měsících až sto vojáků ASR.

Společná jednotka s rakouskými vojáky byla vytvořena v souladu s regionální iniciativou spolupráce středoevropských zemí na podporu míru - CENCOOP.

Poprvé pod velením NATO

První oblasti, kde byli vojáci ASR v rámci mírových misí nasazeni se staly jazykově příbuzné země. Chorvatsko a Bosna a Hercegovina. V obu zemích se kontingent slovenské armády od května 1993 v rámci mise UNPROFOR věnoval hlavně opravě cest, stavbě a obnově mostů, odminování či výstavbě táborů.

Po skončení mandátu mise UNPROFOR se v lednu 1996 ženijní prapor přesunul do mise UNATES na území východní Slavonie. Nakonec bly poslední jednotkou, která v únoru 1998 prostor opustila. Úspěchy této mise nepochybně mohly přispět k přijetí Slovenské republiky do Severoatlantické aliance v roce 1998 společně s Českou republikou, Polskem a Maďarskem. Práci vojáků v zahraničí však pokazili domácí politici.

Velení NATO ukončilo v srpnu 1999 humanitární operaci AFOR v Albánii, které se účastnili i Slováci. Jednotky, které po tomto termínu zůstaly na území Albánie, byly zařazeny pod velitelství sil KFOR. Tak se mise v Albánii zapsala do historie slovenské amrády tím, že se stala první, kde se Slováci dostali přímo pod velení Severoatlantické aliance.

Nakonec opět Čechy

V rámci kosovské mise KFOR původně Slováci pracovali se švýcarským kontingentem. Němčiny si užili až dost, protože pracovali v rámci rakouského mechanizovaného praporu a navíc v zóně kde veleli Němci.

Nyní se Slováci opět zařadí pod společné vedení s Čechy. Příležitostí pro to bude mise mírových jednotek v Kosovu, kam česko-slovenský prapor společně zamíří.

JURAJ TOMAGA (redator SME), LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet