Slovák sedí v tuniskom väzení asi neprávom

V tuniskom väzení sedí od novembra 2003 slovenský občan Norbert Ficza za údajnú krádež dvoch áut z požičovne a použitie falošnej karty. Súd mu pritom vinu nedokázal a tuniské orgány v jeho prípade porušujú základné ľudské práva, tvrdí hovorca slovenského rezortu zahraničia Juraj Tomaga.

O Ficzovom zadržaní neboli slovenské úrady oficiálne informované. Tuniská strana im odopiera osobný a písomný styk s ním, čo je hrubé porušenie medzinárodných a bilaterálnych dohovorov, vyhlásil Tomaga. Prvostupňový súd, ktorý bol v arabčine, odsúdil Ficza bez tlmočníka, nemal teda možnosť sa obhajovať.

Slovenská diplomacia chce preňho férový proces za účasti pozorovateľov z partnerských ambasád členských krajín Európskej únie. Minister Eduard Kukan už intervenoval aj u svojho rezortného kolegu, ale tuniská strana nereaguje. Ficza bol pôvodne v novembri 2003 odsúdený na 14 rokov. V odvolacom konaní bol podľa právnika odsúdený na 7 rokov a Ficza vraví, že mu dali podpísať rozsudok na 10 rokov. Skutočnú výšku trestu sa slovenskej strane nepodarilo zistiť.

SME

obsah | svět - svet