Slováci v Singapure: európsky softvér domáci oceňujú

"Nikdy sme neplánovali prísť do Singapuru a práve tu podnikať," priznáva 27-ročná Daša Alexyová. Pred dvoma rokmi prišla do Malajzie za priateľom, pretože mu vtedajší šéf navrhol, aby si založil vlastnú IT firmu, len aby si ho udržal poruke.

"Firmu sme si chceli založiť aj tak a toto bola super príležitosť. Rozhodli sme sa preto vybudovať ju v Ázii - Peter sa venuje technickým veciam a ja predaju," vysvetľuje Slovenka, ktorá s priateľom úspešne podniká v technologicky vyspelom Singapure.

Malajzia - technológie sú len pozlátkou

Peter Böhm a Daša Alexyová sa do Ázie dostali ešte ako študenti bratislavskej Fakulty manažmentu UK cez výmenný študentský program AIESEC. Obaja sa do Ázie zamilovali a tak tam namiesto pôvodne plánovaných dvanástich mesiacov žijú už piaty rok.

S podnikaním začínali v Malajzii. "Vláde tam záleží, aby krajina budila dojem vysoko pro-IT orientovanej krajiny, kde sú tie najmodernejšie technológie a kde je aj ten najmenší podnik automatizovaný. V Kuala Lumpure napríklad vybudovali takzvané Multimedia Super Corridors, kde sa mal sústrediť všetok možný know-how v oblasti IT. Majú tu perfektné vybavenie, najrýchlejšie internetové pripojenie, moderné technológie, zvýhodnené telekomunikačné služby a tak ďalej," hovorí Daša.

V skutočnosti je to však "pozlátka vytvorená vládou" - mnohé firmy sa do hi-tech centier nedostávajú vďaka kvalitným produktom, ale skôr vďaka známostiam, alebo si za špeciálny status jednoducho zaplatia. Pre malú firmu vedenú cudzincami bez dostatočných kontaktov je preto na tamojšom trhu veľmi ťažké uspieť.

Singapur - všetko je na webe

V Malajzii preto dvaja Slováci nechali len jedného zamestnanca a svoju firmu NextLogic presunuli do Singapuru, kde sú podmienky na podnikanie oveľa lepšie. "Singapur je totálna e-krajina. Všetko tu funguje cez počítač - zakladanie firmy, žiadosti a štátne granty, daňové priznania, nemocnice, úrady," hovorí Daša. "A v televízii každý večer bežia reklamy, kde štát ukazuje, čo všetko sa dá robiť na vládnych stránkach na internete."

Prihlášky do vládnych tendrov napríklad už zväčša nemožno posielať inak ako cez internet. Firme sa predtým stačí len zaregistrovať a získať ID slúžiace pre akúkoľvek internetovú komunikáciu so štátom. Ak potrebujete trebárs výpis z obchodného registra, stačí sa prihlásiť cez web, zaplatiť päť singapurských dolárov a do minúty máte v počítači elektronický výpis, ktorý môžete použiť aj na právne úkony.

Vďaka pridelenému menu a heslu podávajú cez internet daňové priznania aj občania. "Samozrejme, môžete to urobiť aj osobne, ale keď tam prídete, posadia vás k počítaču a vysvetlia vám, ako sa to robí, aby ste to už nabudúce vedeli urobiť cez web," popisuje svoje skúsenosti Daša Alexyová. Osobne netreba vybavovať napríklad ani žiadosť o vydanie kreditnej karty - stačí vyplniť online formulár a doplniť ho zoskenovanou kópiou jednej výplatnej pásky.

Slovenské firmy nemajú z čoho vyberať

Firma dvoch Slovákov nazvaná NextLogic vyvíja softvér na zákazku pre malé a stredne veľké firmy v Singapure, Malajzii a Hongkongu. Jej programy firmám umožňujú napríklad spravovať svoje skladové zásoby, databázu zákazníkov, viesť účtovníctvo či prevádzkovať internetový obchod.

Na Slovensku podľa Daše Alexyovej v porovnaní so Singapurom mnohé firmy "neprešli ani IT základmi", nemajú vlastný web či jednoduchý softvér na správu svojich zákazníkov. "Ponuka IT služieb na Slovensku musí byť slabá, keď sú tam mnohé malé firmy s 15 zamestnancami nútené kúpiť CRM systém (softvér na správu informácií o zákazníkoch) od Microsoftu za pol milióna, prípadne rozmýšľať nad SAP-om," hovorí Daša Alexyová. Podľa nej u nás chýba najmä viac menších firiem schopných ponúknuť lacnejšie riešenia a doplniť tak ponuku nadnárodných gigantov.

Na druhej strane nám podľa nej Singapurčania môžu závidieť mnohé fungujúce internetové služby, špeciálne oceňuje weby ako profesia.sk či education.sk. "Portály tam nie sú veľmi obľúbené, zatiaľ som nezistila, prečo," hovorí Daša.

Európsky pôvod výhodou

Podľa Dašiných slov sú Singapurčania na cudzincov zvyknutí a podniká sa tu bez problémov. "Vnímajú nás najskôr ako niekoho z východného bloku alebo Ruska a sú prekvapení, že tu podnikáme. Vo všeobecnosti si však myslia, že ľudia z východnej Európy sú priateľskejší a biznis sa s nami robí lepšie, ako napríklad s Nemcami."

Európsky pôvod je podľa nej v Singapure dokonca výhodou. "Vieme totiž dodať softvéru 'európsky look', ale stále za čínsku cenu, čo sa mnohým páči a cítia sa výnimočne, že im robíme softvér." Európske programy totiž niektorí Singapurčania považujú za zrozumiteľnejšie a ľahko prispôsobiteľné, kým mnohé pochádzajúce z Číny "síce fungujú, ale natrápite sa, kým zistíte, ako to vlastne autori mysleli, prečo usporiadali tlačidlá práve takto a akú má celý systém logiku".

TOMÁŠ BELLA

obsah | svět - svet