Väčšina Slovákov zostáva v Kuvajte

Väčšina z vyše stovky Slovákov pracujúcich v Kuvajte nevyužila včera poslednú možnosť opustiť túto krajinu leteckým špeciálom, ktorý mal dnes dve hodiny po polnoci pristáť v Prahe. Ako Národnú obrodu informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel, z celkovo evidovaných 108 slovenských občanov sa domov vracajú len devätnásti. Ide najmä o ženy a deti.

"Všetkých, ktorí žijú a pracujú v Kuvajte, sme upozornili na vážnosť situácie, ako aj na to, že ide o poslednú možnosť využiť na cestu domov letecký špeciál," povedal B. Gandel.

Slovensko na rozdiel od Česka nemá v Kuvajte vlastné veľvyslanectvo a rezort diplomacie preto v súvislosti s napätou situáciou okolo Iraku úzko spolupracuje s českou stranou, ktorá nám prisľúbila všestrannú pomoc. Aj na včerajšiu leteckú evakuáciu našich ľudí využilo ministerstvo ponuku Prahy. Na cestu do Bratislavy bol pre navrátilcov zabezpečený autobus.

Slovenskí občania pracujú v Kuvajte prevažne ako experti, lekári alebo maséri v tamojších športových kluboch. V rizikovom regióne sa v súčasnosti jednoznačne najviac Slovákov zdržiava v Izraeli, podľa odhadov až do tisícky.

BLAŽEJ PÁNIK, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet