Český Gripen při cvičení málem zasáhl letadlo

Česká stíhačka Jas-39 Gripen tento týden při ostrých střelbách omylem zamířila na nesprávný cíl. Střela jen o několik metrů minula jiný letoun zapojený do manévrů. Podle deníku Aftonbladet došlo k incidentu ve středu a nyní jej vyšetřují příslušné švédské úřady.

Češi zkoušeli ostřelovat pohyblivý cíl, který 600 metrů za sebou na vlečném laně táhlo speciálně vybavené civilní letadlo Learjet. Letoun i cíl se pohybovaly stálou rychlostí 550 kilometrů v hodině.

Piloti nejprve provedli dvě cvičná napadení cíle a potřetí stříleli naostro. Problém nastal ve chvíli, kdy český letoun vystřelil nikoli na stanovený cíl v bezpečné vzdálenosti za vlečným strojem, ale na jiný, rezervní cíl, který Learjet táhl jen 15 metrů za sebou.

Podle zdrojů, jejichž jméno Aftonbladet nezmiňuje, český střelec zřejmě nesprávně pochopil, na který z cílů má mířit. Civilní firma, která vlastní vlečné letadlo Learjet a která své stroje k podobným účelům švédské armádě opakovaně pronajímá, odmítla událost jakkoli komentovat.

"To, že stříleli proti tažnému letounu, souhlasí," potvrdil listu Ulf Lindström ze švédského vojenského úřadu FMV, jemuž výcvikový prostor patří. FMV popsal událost jako "vážný incident", dodal Aftonbladet. "Okamžitě poté, kdy jsme pochopili, co se stalo, jsme cvičení zastavili," uvedl Lindström.

"Incident vyšetřuje švédská strana, protože cvičení probíhalo na švédské základně. Vyšetřování teprve začalo, nemůžeme se k tomu zatím vyjádřit," řekla mluvčí čáslavské základny Magdalena Dvořáková. Devítidenní cvičení North Arrow probíhalo na nejsevernější švédské základně Vidsel a zúčastnili se ho piloti a technici čáslavské letecké základny.

LIDOVKY, ČTK

obsah | svět - svet