Sen o skandinávském centru v Praze se stal skutečností

Dlouho očekávaný Skandinávský dům v Praze sídlí blízko Bílé Labutě a pro veřejnost otevřel 5. října 2003.

Zájem o Sever je mezi Čechy značný, ale tomu dlouhá léta neodpovídala skutečnost, že zde nefungovalo žádné příslušné kulturní středisko jako Italský kulturní institut či Rakouské kulturní forum. Po roce 1989 vzniklo několik iniciativ pro založení Severského domu v Praze, ale všechny ztroskotaly - nejčastěji z finančních důvodů. Reálný výsledek přinesl až projekt skandinávské cestovní kanceláře CoDan Agentura.

The Scandinavian House in Prague - jak zní oficiální název střediska - je výsledkem roční práce Dánky Bodil Bojerové (28), jež vystudovala na Arhuské univerzitě dějiny umění, estetiku a kulturu. Projekt si pod křídla vzala skandinávská incomingová cestovní kancelář CoDan Agentura, vlastněná dvěma Dány - Peterem Nielsenem a Jonasem Thomsenem. Jejich cestovní kancelář organizuje výlety po České republice nejen pro občany Skandinávie, ale i pro Francouze či Portugalce. V minulosti vlastnila po Praze více kancelářských prostor, ale od března si pronajala dvě patra v kancelářském domě ve Zlatnické ulici 10 - pár metrů od obchodního domu Bílá Labuť. Pro samotný Skandinávský dům jsou v patře vyhrazeny 3 místnosti včetně středně velkého zasedacího sálu s maximální kapacitou 40 lidí. V letních měsících bude návštěvníkům k dispozici i terasa ve dvoře.

Přízemí Skandinávského domu tvoří stylová kavárna Nordica, jež hostům nabízí, kromě tradičních kavárenských nápojů, výhradně severské lahůdky jako smorrebrod či uzený losos. Pečivo bude dodávat právě se rozbíhající dánská pekárna v Praze. Interiér kavárny, která nabídne až 60 míst k sezení, navrhl ve spolupráci s Bodil Bojerovou architekt David Marek - příznačné jsou pastelové barvy a přírodní dřevěná podlaha. Stěny kavárny poslouží jako výstavní prostor. Kromě kavárny by v přízemí měla působit i Skandinávská turistická kancelář, jež nabídne služby především severským turistům v Praze. Do budoucna se uvažuje i o malém knihkupectví či bazaru severské literatury či prodejně skandinávských drobností a suvenýrů.

Činnost Skandinávského domu spočívá především v bohatém kulturním programu. 9. a 10. října probíhá přehlídka krátkých skandinávských filmů, 20. a 21. října jsou na programu Dny dánských lidových škol, 15. listopadu v kavárně Nordica vystoupí norský zpěvák Thomas Dybdahl a dánská skupina Larsen & Furious Jane. Program obsahuje i hudební a výtvarné akce, přednášky a semináře. "Pokud vše bude probíhat dobře a o akce SD bude zájem, lze v budoucnu počítat s rozšířením aktivit i s expanzí centra do dalších pater," doufá v růžovou budoucnost ředitelka Skandinávského domu Bodil Bojerová. Mnoho záleží na sponzorech, jestli budou mít zájem centrum podpořit. Již před otevřením podpořila Skandinávský dům švédská firma Kinnarps, která objekt vybavila kvalitním nábytkem za velmi příznivou cenu. V případě úspěchu by vzrostly šance i na sponzoring dalších severských firem či na oficiální podporu Evropské unie, popř. Severské rady, která zřizuje Severské domy ve Skandinávii a Pobaltí.

Pod hlavičkou Skandinávského domu byla založena Jazyková škola Skandinávského domu, která nabízí jazykové kurzy jak pro zájemce o skandinávské jazyky tak pro Seveřany, kteří se chtějí učit česky. Půlroční kursovné stojí 3000 Kč (12 kurzů trvajících 1,5 hodiny, učební texty zajištěny). V nabídce jsou různé úrovně dánštiny, norštiny a švédštiny. Zájemci se mají hlásit asistentce ředitelky Hanne Tjessenové na adrese hanne@scandinavianhouse.cz do konce září 2003.

Důkazem toho, že Skandinávský dům není určen jen české straně, ale i Seveřanům, je Dětský klub Severského domu, který sdružuje děti členů diplomatického sboru, podnikatelů a ostatních Seveřanů žijících v Praze. Na 18. říjen se pro tyto děti připravuje společná exkurze do pražské ZOO, 26. října se bude v Skandinávském domě malým Seveřanům předčítat z pohádkových knížek.

Skandinávský dům má vlastní webové stránky www.scandinavianhouse.cz , na kterých lze najít např. kompletní připravovaný program. Vedení Skandinávského domu uvítá jakoukoli pomoc - ať už přímou finanční či dobrovolnickou např. při přípravě výstav či jiných kulturních akcí.

MARTIN BENDA, SEVERSKÉ LISTY

obsah | svět - svet