Širokého zvolili do Rady IIHF

Delegáti 7. výročného kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v juhošpanielskej Marbelle zvolili počtom hlasov 50 prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Juraja Širokého do Rady IIHF, ktorá je vrcholným orgánom svetového hokeja. Potešiteľnú správu poslal o 12.45 h na sekretariát SZĽH priamo z dejiska kongresu z hotela Don Carlos generálny sekretár zväzu Igor Nemeček. Slovenský zástupca sa do exekutívy IIHF dostal prvýkrát v histórii.

"Zvolenie do tohto významného orgánu ma milo prekvapilo. Je to však predovšetkým vyznamenanie pre celý slovenský hokej, pre mňa osobne ďalšia zaväzujúca funkcia, v ktorej sa tiež budem usilovať potvrdiť najvyšší krediu nášho hokeja na medzinárodnom poli," uviedol po voľbách Juraj Široký. Delegáti kongresu zároveň v utorok potvrdili vo funkcii prezidenta IIHF Švajčiara Reného Fasela, ktorý bol jediným kandidátom. V pozícii šéfa svetového hokeja je Fasel od roku 1994 a po skončení svojho terajšieho mandátu bude po Nemcovi Güntherovi Sabetzkom druhým najdlhšie slúžiacim prezidentom IIHF. Sabetzki bol na čele svetového hokeja v rokoch 1975 až 1994. "V tejto chvíli je veľmi ťažké nájsť vhodné slová. Samozrejme som veľmi šťastný a môžem sľúbiť, že všetko svoje úsilie venujem rozvoju IIHF i svetového hokeja," uviedol počas potlesku po voľbe René Fasel.

Rovnako ako Fasel sú od roku 1994 vo funkcii aj dvaja viceprezidenti - Japonec Šoiči Tomita a Američan Walter L. Bush junior. Oboch zvolili po tretí raz do pozície viceprezidenta. Veľký boj bol o miesto viceprezidenta pre Európu, keďže doterajší Miroslav Šubrt sa už rozhodol nekandidovať. Šubrt bol viceprezidentom IIHF od roku 1966. Pomerom hlasov 52:40 zdolal Fín Kalervo Kummola svojho ruského protikandidáta Alexandra Steblina. Na celkovo sedem miest v Rade IIHF bolo 12 kandidátov. Okrem Juraja Širokého sa ďalšími členmi Rady IIHF stali Kanaďan Murray Costello (v Rade od roku 1998), Rus Alexander Steblin (1998), Rakúšan Hans Dobida (1998), Brit Frederick Meredith (1994), Španiel Frank Gonzales a Slovinec Ernest Aljančič. Dvaja posledne menovaní a Juraj Široký sú novými členmi exekutívy IIHF. Členovia Rady IIHF boli výnimočne zvolení nie na štyri, ale až na päť rokov, keďže v roku 2008 bude IIHF oslavovať storočnicu svojho vzniku.

"Zvolenie prezidenta SZĽH do tejto funkcie je historickým úspechom slovenskej hokejovej diplomacie, veď prvýkrát v histórii samostatného slovenského hokeja máme zastúpenie v exekutíve IIHF. Je to ocenenie práce nášho zväzu a rovnako aj výsledkov našich tímov vo všetkých kategóriách, ktoré sme za desať rokov dosiahli," uviedol generálny sekretár SZĽH Igor Nemeček.

Do Rady IIHF sa nedostali kandidáti zo Švédska, Holandska, Francúzska, Rumunska ako aj zástupca českého hokeja Zbyněk Kusý. Na záver utorňajšieho predpoludňajšieho bloku rokovania generálneho kongresu IIHF pozdravil účastníkov bývalý prezident Medzinárodného olympijského výboru Juan Antonio Samaranch a potom nasledoval akt ocenení. Čestným viceprezidentom IIHF sa stal Miroslav Šubrt, čestnými členmi IIHF Francúz Philippe Lacarriere (člen Rady IIHF od roku 1994) a Švéd Rickard Fagerlund (1994).

"V stredu bude mať Rada IIHF svoje prvé zasadanie po voľbách a členovia exekutívy si rozdelia jednotlivé komisie. V najbližších dňoch budú mať jednotlivé hokejové zväzy možnosť navrhnúť kandidátov za členov jednotlivých komisií IIHF," povedal Igor Nemeček.


Juraj Široký

Štyridsaťdeväťročný Juraj Široký (nar. 29. decembra 1953) je už druhé funkčné obdobie prezidentom SZĽH. Prvýkrát ho do funkcie zvolili v roku 1998, druhýkrát o štyri roky neskôr. V rokoch 1994 až 1998 zastával funkciu viceprezidenta HC Slovan Harvard Bratislava, ďalšie štyri roky bol potom jeho prezidentom. Od roku 1999 reprezentoval SZĽH na kongresoch IIHF, v období 1999 - 2001 bol členom komisie pre rozvoj EHL, v sezóne 2002/03 členom komisie pre štruktúru súťaží. Až do záveru minulého roka bol členom koordinačnej rady pre šport ministra školstva SR. Juraj Široký má aj všetky tri slovenské medaily zo seniorských majstrovstiev sveta, keďže bol vedúcim výpravy na striebornom šampionáte 2000, zlatom 2002 i bronzovom 2003.

(mp), PRAVDA

obsah | svět - svet