Ponúka slovenské víno v Tokiu

Juraj Šipkovský už druhý rok predáva v Tokiu slovenské vína. Hovorí, že najmä japonským ženám veľmi chutí.

"Japonci si víno vážia, každý rok rastie jeho spotreba. Môže za to aj osveta," vysvetľuje J. Šipkovský. "Najviac sa konzumujú francúzske vína. Presadzovať sa však začali už aj vína z nového sveta. Predstavte si, že víno najviac chutí japonským ženám?"

Príbeh Juraja Šipkovského za začal, keď sa rozhodol splniť si svoj sen. "Sníval som o tom, že navštívim Tokio. Potreboval som však veľa peňazí, pretože je to najdrahšie mesto na svete," hovorí. Našetril si peniaze a pred tromi rokmi vystúpil z lietadla priamo v hlavnom meste Japonska. Zakrátko sa oženil s Japonkou a jej rodičom veľmi chutilo slovenské víno. "Svokor povedal, že je vynikájúce, a tak padlo rozhodnutie, že budeme dovážať slovenské víno do Japonska," opisuje začiatky svojho podnikania.

"Samozrejme, nič nie je ľahké, tak sme sa pasovali s problémami na japonských úradoch. Po ročnom vybavovaní sme získali licenciu a v decembri pred dvoma rokmi sme začali s predajom vína cez internet," pokračuje. Japonci ľúbia najmä červené víno. Vraj za to môže opäť - aj osveta a reklama. Do reklamy však najviac investujú výrobcovia z Francúzska. Na druhej strane, ako dodáva Juraj, však do Japonska vyvážajú aj nie veľmi kvalitné vína.

"My ponúkame viac bieleho ako červeného vína. Do ponuky sme však zaradili aj tokajské, ktoré si získavajú čoraz viac Japoncov," chváli sa Juraj. "Japonci sú nároční zákazníci. My máme kvalitu a na ich pomery aj dostupné ceny."

Japonci zostávajú podľa Jurajových slov verní svojmu národnému nápoju - ryžovému vínu saké. Na druhom mieste je medzi mužmi obľúbené pivo a medzi ženami v prvom rade víno. "Ženy zväčša pracujú ako domáce panie na plný úväzok a starajú sa o deti. Myslím, že majú viac času ako japonskí muži, ktorí zvyčajne pracujú od rána do noci. Možno aj preto majú ženy lepší vzťah k vínu. Do Japonska Francúzi dovážajú najmä červené víno - z toho vyplýva aj obľuba červeného. Je to vinárska veľmoc, a tak si môže dovoliť diktovať aj trendy na trhu s vínom. Okrem toho - veď červené víno je vraj prevenciou pred infarktom."

Juraj Šipkovský pokračuje, že konkurencia je na japonskom trhu veľká. "Len na internete je okolo šesťtisíc on-line obchodov. A to nerátam japonských producentov a veľkodovozcov vín nielen z Francúzska, ale aj Talianska, Španielska, Austrálie, Argentíny, Chile, Bulharska, Južnej Afriky," vysvetľuje. Slovenské víno sa však podľa neho v tejto medzinárodnej konkurencii nestratí. "Japonskí zákazníci už vedia oceniť kvalitu. Ak je víno dobré a kvalitné, je to samo osebe reklamou. Napriek tomu však musíme veľa pracovať," dodáva.

Hovorí, že ochutnal aj víno od konkurencie. "Japonské vína ma však neoslovili. Sú príliš fádne a plytké. Bez dlhšej dochute v ústach. Naše vína sú naopak svieže, aromatické, kvetnaté a plné chuti. Odráža sa v nich skúsenosť a láska, s akou bolo víno dorábané. Japonci nemajú veľa skúseností, je to mladá vinárska krajina bez histórie vína. Pestujú málo odrôd a vyrábajú väčšinou ovocné vína nízkej kvality. pripomínajú mi naše stolové vína," pokračuje Juraj. "Samozrejme, majú aj vína vyššieho štandardu, tie sú však cenovo neprístupné, pretože pracovná sila je v tejto krajine veľmi drahá." Cenové prirovnanie: za cenu dobrého japonského vína kúpite kvalitný mok z Austrálie, Argentíny či Chile.

Juraj Šipkovský teda ponúka priamo v Tokiu slovenské vína. "Vínu sa venujem tretí rok. Musím sa ešte veľmi veľa učiť," priznáva. "Mám však za sebou už širšie základy, trúfam si na riadené degustácie. Najlepšie sa, samozrejme, učí pod dozorom skúseného vinára priamo vo vinohrade. Taká možnosť sa mi však naskytne len sporadicky." Tvrdí, že víno - to nie je len o degustácii, ochutnávaní. "Treba vedieť, ako sa vinič správa v určitých podmienkach, kedy sa má hrozno obrať, ako ho ošetrovať. Potom nasleduje samotný proces výroby až po finále, ako ho poznávajú všetci, ktorým víno učarovalo. To všetko musím ovládať, ak chcem ponúkať kvalitné víno," vysvetľuje. Aj preto sa pravidelne vracia domov a navštevuje výrobcov vína. Aby mohol ponúkať to najlepšie.

Na internetovej stránke okrem vína ponúka Japoncom aj osvetu- o našich jedlách, zvykov, kultúre, pamiatkach. "Japoncov to zaujíma. Predstavte si, že niektoré recepty už dokonca aj vyskúšali."

LÍVIA ČERNICKÁ

obsah | svět - svet