Slovenskí a českí komunisti sa zišli v Strane európskej ľavice

Šestnásť komunistických a socialistických strán, vrátane Komunistickej strany Slovenska (KSS), založilo v sobotu v Ríme Stranu európskej ľavice (EL). Za jej predsedu v nedeľu delegáti zjazdu jednomyseľne zvolili Taliana Fausta Bertinottiho, generálneho tajomníka Strany komunistickej obnovy (Partito Rifondazione Comunista), ktorá bola iniciátorom akcie.

Spoločne s Francúzskou komunistickou stranou (PCF) a nemeckou Stranou demokratického socializmu (PDS) sú hybnými silami nového politického zoskupenia. Jeho členmi sa stali okrem iných aj španielska Zjednotená ľavica (Izquierda unita), Komunistická strana Rakúska (KPÖ) a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM).

Bertinotti pred stovkami delegátov v Ríme vyhlásil, že nová strana sa musí rozísť so stalinizmom, ktorý sa v dnešných časoch stal synonymom útlaku. "Tento rozchod so stalinizmom má za cieľ zbaviť myšlienku komunizmu útlaku a nasmerovať ju k budúcnosti. Musíme opätovne nájsť naše staré ideály, aby sme postúpili vpred," zdôraznil. Zakladajúcemu kongresu predchádzali dve prípravné schôdzky, v januári v Berlíne a vo februári v Aténach.

Podľa zúčastnených politických strán, ako informovala francúzska agentúra AFP, "EL chce byť alternatívou v Európe aj pre zahraničie" a do júnových volieb do Európskeho parlamentu postaví svojich kandidátov. Nemecká agentúra DPA naopak bez akéhokoľvek zdôvodnenia uvádza, že EL do júnových volieb do Európskeho parlamentu nepôjde.

K novému európskemu politickému subjektu sa priradili aj tri ďalšie strany (z Holandska, Litvy a Rumunska) zatiaľ so štatútom pozorovateľa.

PRAVDA

obsah | svět - svet