Šebrle počtvrté za sebou triumfoval v Götzisu

Roman Šebrle napsal historii tradičního mítinku v Götzisu, protože ho součtem bodů 8842 jako první vyhrál počtvrté, navíc za sebou. Čeští desetibojaři tak vládnou prestižnímu klání světových vícebojařů v podhůří alpských kopců již šest roků, v letech 1999 a 2000 byl nejlepší Tomáš Dvořák. Ten bojoval v průběhu druhého dne se zraněním, přesto výkonem 8211 bodů bez potíží splnil olympijský limit A.

Osobák v oštěpu padl Šebrle se do vedení dostal poprvé po vrhu koulí a na vedoucí pozici i přenocoval. Druhý den ho sesadil nejprve Dmitrij Karpov, nakonec třetí, a posléze Američan Tom Pappas, který se musel před Šebrlem v Götzisu sklonit potřetí za sebou.

Světový rekordman se do čela vrátil po fantastickém hodu oštěpem a svou pozici v závěrečném běhu na 1500 metrů již nepustil. Jeho výkon je sedmým součtem historie a jeho druhým nejlepším po světovém rekordu (9026 rovněž v Götzisu).

Dvořáka trápí achillovka Dvořák se na tradiční mítink vrátil po dvouleté pauze zaviněné zdravotním problémy. V průběhu prvního dne pokazil pouze skok vysoký a útočil na svůj nejlepší výkon od Her dobré vůle v Brisbane v roce 2001. Jeho naděje na atak hranice 8500 bodů však zhatila bolest Achillovy šlachy, kterou si poranil při rozcvičování na úvodní disciplínu druhého dne. Přesto dokázal nasbírat 8211 bodů, jen o 31 méně než loni na MS.

Šebrle zařídil celkově osmé české vítězství ve třicetileté historii. Třikrát v Götzisu triumfovali v devadesátých letech Bělorus Eduard Hämäläinen a v samých počátcích závodu Němec Guido Kratschmer. Kromě Šebrleho a Dvořáka si jednu výhru připsal Robert Změlík (1992) a Petr Krátký, jenž zvítězil ve vůbec prvním ročníku závodu. Šebrle letos předvedl třetí nejkvalitnější výkon mítinku, na němž češi drží šest nejlepších bodových součtů.

(r)

obsah | svět - svet